Teknoloji

Facebook hasta Fransız adamın ölüm yayınına izin vermedi

facebook veri sızıntısı avrupa birliği ürün geliştirme

Facebook, Fransa’da yaşayan ve amansız bir hastalıkla boğuşan bir kişinin ölüm sürecini canlı yayınlamasına izin vermedi. Damarlarının birbirine yapışmasına neden olan bir hastalıktan muzdarip olan 57 yaşındaki Alain Cocq, cuma günü itibarıyla tüm beslenmesini durdurdu. Durumunu Fransa’nın “ölme hakkı” yasasında değişiklik yapılması amacıyla kullanmak isteyen Cocq, ölümünü Facebook’ta canlı olarak yayınlayacağını açıklamıştı.

Facebook’tan konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Kalbimiz Alain Cocq ve bu üzücü durumdan etkilenen diğer kişilerle beraber. Kendisinin bu zor ve karmaşık konuya dikkat çekme isteğini anlayışla karşılıyoruz. Ancak uzmanlardan aldığımız tavsiyeler doğrultusunda Alain’in canlı yayın yapmasını engelleyecek adımlar attık. İntihar girişimlerinin gösterimine izin vermediğimiz gibi buna da izin veremeyiz.”

CNN’de yer alan habere göre, Cocq geçtiğimiz temmuz ayında konuyla ilgili olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a bir mektup yazdı ve “aktif tıbbi destek” kullanarak “onuruyla ölmek” istediğini belirtti. Cocq, bu mektupta aklının yerinde olduğunu ancak çektiği acı nedeniyle aklının süründüğünü dile getirdi. Cocq’u olağanüstü iradesi nedeniyle tebrik eden Macron, buna rağmen Cocq’un talebini yerine getirmedi.

Fransız yasaları ötanaziye izin vermiyor. Buna ek olarak, belli koşullar dışında hastanın ölümüne kadar uyutulması da yasalara aykırı. Ancak Fransız vatandaşları diledikleri takdirde tıbbi tedaviden vazgeçebiliyor.

AFP’nin haberine göre, Facebook tarafından engellenen Cocq, ölüm sürecini yayınlamak için başka bir yol bulacağını belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER