Teknoloji

Facebook hassas sağlık verilerini açığa çıkarmakla suçlanıyor

facebook

ABD Federal Ticaret Komisyonu‘na (FTC), Facebook hakkında yeni bir şikayet yapıldı. Söz konusu dosyada, sosyal ağın gruplardaki hassas sağlık bilgilerini korumakta yetersiz kaldığı belirtiliyor. Geçtiğimiz ay hazırlanan ve bu hafta itibarıyla kamuoyuyla paylaşılan dosyada, Facebook’un kapalı gruplardaki kullanıcılarının bilgilerini uygunsuz şekilde paylaştığı öne sürülüyor.

Konuyla ilgili şikayetler ilk olarak geçtiğimiz temmuz ayında kamuoyunun gündemine taşınmıştı. BRCA adını taşıyan gen mutasyonundan muzdarip olan bir grup kadının kapalı bir Facebook grubunda bulunan hassas bilgilerinin toplu olarak indirilebildiği ortaya çıkmıştı. Söz konusu indirme işleminin manuel veya bir Chrome eklentisi üzerinden yapıldığı ifade edilmişti.

Sosyal ağ, o dönemde Gruplar’da çeşitli değişiklikler yapmış ve bilgi indirilmesini engellemişti. Yapılan açıklamada ise alınan kararın BRCA grubuyla bağlantılı olmadığı belirtilmişti. Şirket verilerin görüntülenebilmesinin bir gizlilik açığı olmadığını da iddia etmiş ve “gizli” gruplar için ayrı bir seçeneğin olduğu da ifade edilmişti. Gizli grupların keşfi zor olduğu için bu gruplara katılım da zorlaşıyor.

FTC’ye şikayette bulunanlar arasında bir güvenlik araştırmacısı ve BRCA hastalarının avukatları da bulunuyor. Şikayet dilekçesinde Facebook’un gruplara katılan kullanıcılarını paylaştıkları kişisel bilgiler konusunda yeterince bilgilendirmediği iddia ediliyor. Sosyal ağda kişisel bilgilerin görünümü konusunda düzenleme yapılabilse de, şikayetçiler gruplarda paylaşılan bilgilerin hâlâ kolaylıkla işlenebildiğini öne sürüyor.

Facebook henüz kendisine yöneltilen suçlamalara yanıt vermiş değil. Şirket hâlihazırda gizlilik ihlâlleri nedeniyle FTC tarafından kendisine kesilmesi muhtemel yüklü cezaları hafifletmek için görüşmeler yapıyor.

İLGİLİ HABERLER