Teknoloji

FTC’nin Facebook soruşturması 2020’de bitmeyebilir

facebook business suite e-ticaret

Facebook hakkında ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından başlatılan tekel soruşturmasının 2020’de sona ermesi pek olası görünmüyor. The New York Times’a konuşan kaynaklar, bunun “neredeyse imkansız” olduğunu belirtti.

Soruşturmada belli bir mesafe kaydedilse de henüz ilk aşamaların geçilmediğini dile getiren kaynaklar, daha çok sayıda belgeye ve Facebook’un üst düzey yöneticilerinin ifadelerine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

The Washington Post’ta yayınlanan bir haberde FTC’nin şirketin CEO’su Mark Zuckerberg ve operasyon şefi Sheryl Sandberg’in ifadelerine başvuracağı da belirtilmişti.

Facebook’tan ve FTC’den söz konusu haberlerdeki iddialara ilişkin bir açıklama gelmiş değil. Ancak Facebook’tan daha önce yapılan bir açıklamada, Mark Zuckerberg’in 27 Temmuz’da ABD Kongresi’nde vereceği ifadede “rekabet alanı” konusundaki görüşlerini paylaşmaya istekli olduğu belirtilmişti.

FTC’nin soruşturmasıyla ilgili pek çok detay hâlâ belirsizliğini koruyor. Ancak soruşturmanın odak noktasında Facebook’un satın almalarla tekel oluşturduğu iddiasının bulunduğu belirtiliyor. Instagram ve WhatsApp gibi popüler platformları çatısı altında barındıran sosyal medya devi, bir süre önce de Giphy’yi satın almıştı. Facebook’un rakipleri şirketin gücüne karşılık vermekte zorlansa da, Snapchat ve Twitter gibi örneklerin de güçlü şekilde ayakta kalmaya devam ettiğini söylemek gerekiyor.

Facebook hakkındaki soruşturmanın 2021’e sarkması, soruşturmanın gidişatını da değiştirebilir. ABD kasım ayında başkanlık seçimi yapacak ve eğer Demokratların adayı Joe Biden seçimi kazanırsa 2021’in ocak ayında göreve başlayacak. Bu da FTC Başkanı Joseph Simons’un yerine başka birinin atanabileceği anlamına geliyor. Yeni bir başkanla birlikte soruşturmanın gidişatının değişmesi ihtimaller arasında değerlendiriliyor. Bunun Facebook için cezadan kurtulma anlamı taşımadığını ve siyasilerden gelen “bölünün” baskısını artırabileceğini de söylemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER