Teknoloji

Facebook yüksek kaliteli haberler için özel bir sekme planlıyor

facebook business suite e-ticaret

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, sosyal ağda “yüksek kaliteli haber” sunacak bir sekmeyi kullanıcıların karşısına çıkarabileceklerini belirtti. Sosyal ağın kurucusu, söz konusu sekmenin 2019’un sonu itibarıyla faaliyete geçebileceğini de dile getirdi. Bu sekmenin kullanıcılar için ücretsiz olacağı, içerikleri gösterilen yayıncılara ise Facebook’un ödeme yapabileceği de Zuckerberg’in belirttiği noktalar arasında bulunuyor.

Zuckerberg bu fikrini Alman medya grubu Axel Springer CEO’su Mathias Döpfner ile yaptığı bir sohbette paylaştı. Facebook CEO’su, yeni yıl kararları çerçevesinde toplumda teknolojinin geleceği konusunda sohbetler yapmak istediğini belirtmişti. Bu sohbetleri kamera önünde gerçekleştiren Zuckerberg, kayıtları Facebook’taki kişisel sayfasında da paylaşıyor.

Zuckerberg, sohbetin videosuyla birlikte paylaştığı bir metinde de konuyla ilgili görüşlerini aktardı. Sosyal ağın kurucusu ve CEO’su, insanların güven verici haberlere ulaşmasının ve dünya genelindeki gazetecilerin önemli haberler yapabilmesinin kendisi için önemli olduğunun altını çizdi. Zuckerberg, Döpfner ile yaptığı sohbetinde ise Facebook’un gerçek anlamda kaliteli içerik için ücret ödemeye hazır olduğunu belirtti. Facebook’un yayıncılara ödemeyi doğrudan mı yapacağı, yoksa reklam gelirlerinden daha fazla pay vererek mi gerçekleştireceği ise bilinmiyor.

Zuckerberg’in bu konudaki açıklamasının zamanlamasının manidar olduğunu belirtmek gerekiyor. Apple geçtiğimiz hafta haber ve dergi aboneliği servisini duyurmuştu. Zuckerberg de, günceli yakalamak isteyen ve kaliteli haber arayan kullanıcıları Facebook’ta tutmayı hedefliyor gibi görünüyor.

Tıpkı Apple gibi, Facebook’un da haber seçimi ve sunumu için gerçek editörlerle çalışması akıllara gelen ilk ihtimaller arasında yer alıyor. Ancak Zuckerberg, seçimi kullanıcılara bırakmak veya bir editör ekibine yaptırmak konusundaki kararını henüz verememişe benziyor. Sosyal ağ daha önce popüler konuların seçimi için gerçek editörlerle çalışmıştı. Ancak editörlerin seçimlerinin önyargılı olduğuna yönelik suçlamaların ardından popüler konular bölümü kaldırılmıştı.

Facebook habercileri desteklemek için başka projeler de yürütüyor

Facebook’un haber sekmesi, Watch isimli video sekmesine benzer biçimde işleyecek gibi görünüyor. Videolar Haber Kaynağı’nda gösterilmeye devam etse de, Watch üzerinden tüm videoları bir arada görmek ve daha hızlı şekilde ulaşmak mümkün oluyor.

Facebook gazetecileri desteklemek için başka projeler de yürütüyor. Yerel haber ajanslarını desteklemek için 300 milyon dolarlık bir bütçe ayıran şirket, haberlerin erişilebilirliği konusunda fikirleri bulunan kişilere de maddi açıdan destek sağlıyor. Sosyal ağ, yüzlerce şehirde yerel haberler de sunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER