Teknoloji

Facebook Haber Kaynağı testleri yalan haberleri öne çıkarıyor

facebook business suite e-ticaret

facebook haber kaynagiFacebook Haber Kaynağı üzerinde gösterilen içerikler üzerinde çeşitli testler gerçekleştiriyor. Sosyal paylaşım sitesi, kullanıcıların paylaşımları ve profesyonel haber kuruluşların paylaşımları arasına bir çizgi çekmeye çalışıyor. Haber kuruluşlarından gelen paylaşımlar, Explore (Keşfet) adını taşıyan bir bölümde test ediliyor. Söz konusu özellik hâli hazırda Slovakya, Sri Lanka, Kamboçya, Bolivya, Guatemala ve Sırbistan gibi ülkelerde kullanılıyor.

Ancak bu testler sosyal ağın en büyük problemlerinden biri olan yalan haberleri öne çıkarıyor gibi görünüyor. The New York Times’ta yer alan haberde, Slovakya’da yaşanan bir olay örnek olarak gösteriliyor. Facebook üzerinden dolaşan asılsız habere göre; bir Müslüman, kendisine kayıp cüzdanını getiren kişiye teşekkür etmek için onu planlı bir terör saldırısı hakkında uyardı. Bu hikayenin ülke genelinde yayılması üzerine polisin bir açıklama yapmak zorunda kalsa da, polisin açıklamayı resmi hesabı üzerinden yapması duyurunun insanların haber kaynaklarına düşmesini engelledi.

The New York Times’ın haberine göre, Facebook’un test ettiği değişikliklerden yayın kuruluşları da şikayetçi. Yalan haberlerin artmasına ek olarak, yayın kuruluşlarına giden trafiğin azalması da testlerdeki problemlerden biri olarak gösteriliyor. Facebook ise şu an için bu testlerin sona ereceği zaman konusunda bilgi vermiş değil.

Bolivya merkezli haber sitesi Pagina Siete’de görev yapan bir editör, trafiklerinin yarısının sosyal medya üzerinden geldiğini ve bunun da büyük kısmını Facebook’un oluşturduğunu belirtti. Editör, Haber Kaynağı değişiklikleri nedeniyle sitenin toplam web trafiğinin yüzde 20 oranında azaldığını dile getirdi. Kamboçya’daki bir haber sitesinin editörü ise insanların sosyal ağda siyasetin yasaklandığını düşündüğünü belirtti.

Facebook tarafından The New York Times’a gönderilen açıklamada, şirketin küresel ortamda bilgi paylaşımı için ciddi bir rol üstlendiği ifade edildi. Platform üzerinde haber okuyan, izleyen ve paylaşan kişilere karşı sorumlu olduğunu belirten sosyal paylaşım sitesi, her testin bu sorumlulukla yapıldığını ifade etti.

Facebook Haber Kaynağı üzerinde anlamlı içeriklere öncelik vermeyi istiyor

Facebook Haber Kaynağı üzerinde yapacağı değişikliklerle “anlamlı” içeriklere öncelik vermeyi istediğini açıklamıştı. Bu değişikliklerle arkadaşlar tarafından yapılacak paylaşımların marka ve yayıncılardan gelecek paylaşımların önüne geçeceği belirtilmişti.

İLGİLİ HABERLER