Teknoloji

Facebook ana sayfasının adını değiştirdi

facebook kaynak haber kaynağı
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Meta’nın sahibi olduğu Facebook, ana sayfası için çok uzun süredir kullandığı Haber Kaynağı adını değiştirdi. Bundan böyle Facebook kullanıcılarının arkadaşlarının ve ailelerinin paylaşımlarını gördüğü ana bölüm sadece “Kaynak” adıyla anılacak. Sosyal paylaşım sitesi, Haber Kaynağı adını 15 yıldan uzun bir süredir kullanıyordu. Facebook’un kendi şirket adını Meta olarak değiştirdiğini düşününce bu değişikliğe pek şaşırmamak gerekiyor.

Bazı açılardan bunun büyük bir değişim olduğunu belirtmek gerekiyor. Facebook dünyanın en çok kullanılan platformlarından birisi ve Kaynak da ana arayüz niteliği taşıyor. Şirket tarafından The Verge sitesine gönderilen e-postada ise bunun sadece insanların Kaynaklarında gördükleri içeriğin çeşitliliğini yansıtmak için yapılan bir değişiklik olduğu belirtildi. Facebook bu değişikliğin deneyimi geniş ölçekli şekilde etkilemediğinin de altını çiziyor.

Bu isim değişikliği, Facebook’un rahatsız edici haberlerin yayılımıyla olan karmaşık ilişkisini yansıtan bir hamle olarak da değerlendirilebilir. Araştırmalar Facebook’ta yanlış bilgilerin gerçek haberlere kıyasla çok daha fazla etkileşim yakaladığını göstermişti. Düzenleyici kurumlar da büyük teknoloji şirketlerinin kaynaklarındaki içerikleri algoritmik olarak nasıl sıraladıklarını daha titiz şekilde inceliyor.

Meta insanların ana sayfalarında gördükleri siyasi içerikleri azaltmak için çalışıyor. Şirketin kendi araştırması da Haber Kaynağı algoritmasının politikacıları daha “aşırı” pozisyonlar almaya yönlendirdiğini göstermişti.

Facebook Haber Kaynağı adını değiştirerek uygulama içindeki potansiyel bir kafa karışıklığını da ortadan kaldırıyor. Haber Kaynağı bundan 15 yıl önce duyurulduğunda Facebook’ta ayrıca bir Haber sekmesi bulunmuyordu. Meta tarafından çalışanlara gönderilen notta, “Haber Kaynağı” ismi nedeniyle insanların arkadaşlarının paylaşımlarından ziyade haberleri görmeyi beklediği belirtildi.

İLGİLİ HABERLER