Teknoloji

Haber Kaynağı üzerinde yaptığı değişiklikler Facebook’a yaramadı

facebook abd

facebook haber kaynağıFacebook Haber Kaynağı üzerinde daha kişisel paylaşımlara yer vermek ve yalan haberlerin yayılmasını engellemek için bir süredir yoğun sayılabilecek bir çaba sarfediyor. Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, söz konusu değişikliklerin Facebook’un genel kullanım süresini aşağıya çekme ihtimalini daha önce açık biçimde dile getirmişti. Sosyal paylaşım sitesi tarafından açıklanan son rakamlar, Zuckerberg’in öngörüsünde haklı olduğunu gösteriyor. Facebook’tan yapılan açıklamaya göre, günlük toplam kullanım süresinde yaklaşık 50 milyon saatlik bir düşüş yaşandı.

Bunun Facebook adına büyük ve korkutucu bir rakam olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Sosyal paylaşım sitesinin öncelikli amacının daha çok kişiyi kendisine çekmek ve reklamlarının daha fazla kişi tarafından görülmesini sağlamak olduğunu unutmamak gerekiyor.

Şirket, konuya ilişkin rakamları 2017’nin son çeyreğine ait finans raporuyla birlikte açıkladı. Finans raporuna göre, sosyal paylaşım sitesinin günlük ve aylık aktif kullanıcı sayıları bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 14 oranında arttı. Ancak Facebook adına oldukça önemli olan ABD ve Kanada’da günlük kullanıcı sayısı 185 milyondan 184 milyona indi. 239 milyon olan aylık kullanıcı sayısı ise değişmedi. Kullanım oranı ölçüm yapılan diğer bölgelerde artsa da, büyümenin 2015’ten bu yana en yavaş noktaya inmiş olması dikkat çekiyor.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, yaptığı açıklamada, 2018’de Facebook’un sadece eğlence amaçlı kullanılacak bir yerden çıkması için çalıştıklarını dile getirdi. İnsanların ve toplumun iyiliği için bir şeyler yapmayı istediklerini söyleyen Zuckerberg, pasif içerik tüketimi yerine insanlar arasındaki anlamlı iletişime odaklanacaklarının altını çizdi. Zuckerberg, anlamlı bağlantılar sayesinde hem Facebook’un hem de Facebook topluluğunun uzun vadede daha güçlü olacağını sözlerine ekledi.

Facebook Haber Kaynağı değişikliklerinin etkisini finansal tablolarında hissediyor

Facebook Haber Kaynağı üzerindeki değişikliklerin kârlılığına etki yapabileceğini daha önce belirtmişti. 2017’nin son çeyreğine ait sonuçlar, bu etkinin yavaş yavaş ortaya çıktığını gösteriyor. Şirket, 2017’nin son çeyreğini 13 milyar dolar ve 4.3 milyar dolar kâr ile kapattı. Ancak bu sonuçlara rağmen, Facebook yatırımcıların ve analistlerin beklentilerini karşılamayı başaramadı. Şirketin toplam yıllık geliri ve kârı ise dikkat çekici bir artış gösterdi. 2016’da 15.9 milyar dolar olan toplam gelir 40.6 milyar dolara yükseldi. Toplam kâr ise 10.2 milyar dolardan 27.6 milyar dolara çıktı.

İLGİLİ HABERLER