Manşetler

Facebook haber doğrulama programını Türkiye’de de hayata geçiriyor

facebook almanya koronavirüs

facebook haber dogrulamaAsılsız haberlerle mücadele, son dönemde Facebook’un en büyük öncelikleri arasında yer alıyor. Platformunu yalan haberlerden temizlemek amacıyla üçüncü taraf kuruluşlarla işbirliğine giden sosyal ağ, Türkiye’de de bu yönde bir adım atıyor. Facebook haber doğrulama programını Türkiye’de uygulamak için teyit.org ile birlikte çalışacak.

Tarafsız Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı’nın sertifikasına sahip olan teyit.org, sosyal paylaşım sitesinde paylaşılan ve asılsız olma ihtimali bulunan haberleri mercek altına alacak. Haberlerin bulguları üzerinde gerçekleştirilecek kontrolün ardından doğruluklarına göre bir kategorilendirme yapacak.

Facebook Türkiye Kamu Politikaları Müdürü Nilay Erdem, Facebook ile teyit.org arasındaki işbirliğini şu sözlerle değerlendirdi: ” İnsanların Facebook üzerinde doğru bilgi görmek istediğini biliyoruz. Biz de aynı şeyi amaçlıyor ve doğru olmayan bilgilerin topluluğumuz için zararlı olduğuna inanıyoruz. Üçüncü taraf haber doğrulama kuruluşlarıyla birlikte çalışarak platformumuzda paylaşılan asılsız haberlerin belirlenmesi ve yayılmasının engellemesi konusunda attığımız adımlara bir yenisini daha eklemeyi amaçlıyoruz. Facebook olarak üçüncü taraf haber doğrulama programımızda tüm dünyada sadece Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı‘na kayıtlı olan haber doğrulayıcılarla çalışıyoruz. Bu doğrultuda Türkiye’de de programımızı, öncelikli olarak haberlere konu olmuş içeriklerin doğruluğunun teyit edilmesine odaklanan teyit.org ile birlikte hayata geçiriyoruz. Önümüzdeki süreçte de asılsız haberlerle mücadele konusundaki çalışmalarımızı her düzeyde sürdürmeye devam edeceğiz.”

teyit.org’un kurucusu Mehmet Atakan Foça ise Facebook ile yaptıkları işbirliği hakkında şu ifadeleri kullandı: “İnternetteki bilgi kirliliği artık hayatımızın her alanına sirayet ediyor. Türkiye’de insanların haber ve bilgi tüketmek için ağırlıkla sosyal medyaya yönelmesi, yanlış bilginin hayatımızdaki etkisini daha fazla hissettiriyor. teyit.org ile birincil haber kaynağı olarak sosyal medya platformlarını kullanan yurttaşların doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak için çalışıyoruz. Bu sorumlulukla hareket ederek, Facebook’ta insanların deneyimlerini iyileştirebilmek ve doğru bilgiyi edinebilmelerini sağlamak için daha yoğun bir çalışma temposuna hazırız. İşbirliğimizin Türkiye’de asılsız haberin yayılmasının önüne geçmek üzere önemli bir adım olduğunu düşünüyorum.”

Facebook haber doğrulama programında asılsız olma ihtimali bulunan haberler teyit.org tarafından incelenecek. Kontrollerin yapılmasının ardından içerikler doğrularına göre gruplandırılacak. Yapılan incelemenin sonucunda teyit.org tarafından asılsız olarak puanlanan haberler, Facebook’un Haber Kaynağında daha alt sıralarda gösterilecek. Asılsız haberleri sürekli olarak paylaşan sayfaların içerikleri ise daha az dağıtılacak ve söz konusu sayfalar, para kazanma ve reklam verme özelliklerinden faydalanamıyor.

İLGİLİ HABERLER