Manşetler

Facebook güvenlik şefi Alex Stamos ile yollarını ayırıyor

facebook portal android teror

facebook guvenlikFacebook güvenlik şefi Alex Stamos ile yollarını ayırıyor. Söz konusu kararı kişisel Facebook hesabı üzerinden açıklayan Stamos, ağustos ayı içinde şirkete veda edeceğini belirtti.

Ayrılığın açıklama zamanlaması ise oldukça ilginç görünüyor. Facebook bu hafta içinde kötü niyetli aktörlerin hâlâ platform üzerinden ABD’deki politik tartışma ortamını ve siyaseti manipüle etmeye çalıştığını açıklamıştı.

Ayrılığın ardından, en azından ilk etapta, Stamos’un yerine bir atama yapılmayacak. Bu da Facebook’ta kimsenin “güvenlik şefi” unvanını taşımayacağı anlamına geliyor. Siyaseti manipüle etmek için sahte hesapların kullanılması ve Cambridge Analytica veri skandalı gibi büyük güvenlik problemleri, şirket içinde konulara hakim ve bilgili olan herkes tarafından ele alınacak.

Facebook güvenlik konusunda tüm yükü özel bir ekibin sırtına yüklemek yerine güvenlik konusundaki yetkin mühendislerini farklı birimlerde görevlendirecek. Şirket tarafından konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderilen bir e-postada şu ifadeler yer alıyor: “Güvenlikten sorumlu mühendislerimizi, analistlerimizi, araştırmacılarımızı ve diğer uzmanlarımızı bir süredir şirket içindeki farklı birimlere yerleştirdiğimiz için yeni bir güvenlik şefi ataması yapmayacağız. Böylelikle karşılaştığımız yeni gelişen güvenlik tehditlerine daha iyi karşılık vermeyi amaçlıyoruz. Facebook olarak kullanıcılarımızı koruma konusunda hangi yapının en iyisi olduğuna dair değerlendirmelerimizi sürdüreceğiz.”

Her şeye rağmen, Stamos’un ayrılığı Facebook adına sembolik öneminden bağımsız olarak büyük bir kayıp gibi görünüyor. Stamos, platformun problemleri konusunda şirket dışındakilerle etkileşime girmekten kaçınmayan az sayıdaki üst düzey Facebook yöneticisinden birisiydi. Güvenlik konularını Twitter’da gazetecilerle tartışan Stamos, bunu yaparken takındığı samimi tavır ile de gönülleri kazanmıştı.

Stamos, Facebook’a 2015’te katılmıştı. Daha önce Yahoo’da benzer bir rolde görev yapan tecrübeli yönetici, şirketin e-postaları Amerikan hükümeti için tarayan bir sistem oluşturduğunu keşfettikten sonra istifa etmişti.

Stamos’un Facebook’taki son mesai günü 17 Ağustos olacak. Tecrübeli yönetici, önümüzdeki dönemde Stanford Üniversitesi’nde ders verecek ve araştırmalar yapacak. Facebook’un operasyon şefi Sheryl Sandberg, yeni görevinde Stamos ile işbirliği yapmak istediklerini belirtti. The New York Times’ın mart ayında yayınladığı bir haberde, Stamos’un ayrılığına geçtiğimiz yıl karar verildiği ancak Facebook’un kendisini ağustos ayına kadar tutmayı istediği ifade edilmişti.

Facebook güvenlik şefiyle yollarını ayırarak ve güvenlik ekibini dağıtarak çok iyi bir görüntü vermiyor. Yapılan açıklamalarla bu imajı dağıtmaya çalışan şirketin önümüzdeki dönemde güvenlik konusundaki kötü karnesini düzeltip düzeltemeyeceği zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER