Teknoloji

Facebook Go oyununda insanları yenebilecek bir yapay zeka geliştiriyor

go-oyun-041115

Facebook, bilgisayar bilimcilerinin on yıllardır yapamadıklarını yapmak ve insanları Go oyununda yenebilecek bir yapay zeka geliştirmek için kolları sıvadı. 2500 yıllık bir geçmişi bulunan Go’da taşların 19’a 19’luk oyun alanında dizilimi, basit kurallara rağmen satrançtan daha fazla muhtemel permütasyon oluşmasına sebep oluyor.

Muhtemel hamlelerin çokluğu, Go’da insanlar kadar yetkin yapay zeka sistemlerinin oluşmasını zorlaştırıyor.

Facebook teknoloji şefi Mike Schroepfer, en iyi oyuncuların tahtayı inceleyerek ve görselliğinden faydalanarak iyi ve kötü konfigürasyonları sezgisel biçimde anlayabildiklerini belirtti. Oyun oynayan bir yapay zeka sisteminin temelini alarak görsel bir sistemle birleştirdiklerini söyleyen Schroepfer, böylelikle sistemin yapabileceği en doğru hamleleri belirleyebildiğini dile getirdi.

Facebook, söz konusu projeyi derin öğrenme konusundaki geniş ölçekli çalışmaları doğrultusunda geliştirdi. İnsan beyninin çalışma biçiminin istatiksel ve olasılık yetenekler konusunda mevcut bilgisayarlardan dahi çok daha ileride olduğu noktasından yola çıkılarak gerçekleştirilen projenin sonucunda Facebook, sosyal ağının farklı noktalarında kullanabileceği derin öğrenme teknikleri geliştirmeyi istiyor.

İLGİLİ HABERLER