Teknoloji

Facebook gizli kalmak isteyen kullanıcıları için Tor bağlantısı sunuyor

facebook-logo-190711

Facebook ücretsiz anonimleştirme yazılımı Tor’u kullanarak sosyal ağa erişmek isteyenler için önemli bir adım attı. 2002 yılında açılan ve insanlara internete IP adresi veya fiziksel konum gibi bilgileri paylaşıp web sitelerine veya internet servis sağlayıcılarına kendilerini belli etmeden erişme imkanı sağlayan açık kaynak projesi olan Tor kapsamında ücretsiz olarak sunulan yazılım sayesinde kullanıcılar web sitelerini blgisayarlarının gerçek konumu, modeli gibi bilgileri gizli tutarak ziyaret etmelerine olanak sağlıyor.

Tor kullanıcıları daha önce de Facebook’a ulaşabiliyordu, ancak web sayfaları doğru şekilde görüntülenmiyor, bazı yazı tipleri hatalı şekilde yükleniyor ve bazen hiçbir şekilde yüklenmiyordu. Çünkü Facebook’un güvenlik ayarları Tor’u saldırı yapan bir grup bilgisayar olarak nitelendirebileceğimiz “botnet” olarak tanıyordu.

Şimdi Tor destekli bir internet tarayıcısına sahip olan bir kullanıcı https://facebookcorewwwi.onion/ adresini ziyaret ederek Facebook’un uçtan uça şifreleme sağlayan sunucularına güvenli bağlantı kurabiliyor. Bu, bazıları Çin veya İran gibi devletin sansür veya kısıtlama uyguladığı ülkelerde bulunan Tor kullanıcılarının Facebook’a güvenli şekilde ve kimlik bilgilerini ortaya çıkarma endişesi taşımadan erişebileceği anlamına geliyor. Ayrıca Facebook da bu adımla dünya çapında ulaştığı kullanıcı sayısını artıracak, veri tabanına yeni kullanıcılar ekleyecektir.

İlk kez kullanıcılarına güvenli bağlantılar sunan, yani Sertifika Yetkilisine sahip bir web sitesi Tor kullanıcılarına doğrulanmış bir bağlantı vermiş oldu. Facebook geçen yıl masaüstünden erişen bütün kullanıcılarına güvenli dolaşmayı varsayılan olarak sunmaya başlamıştı.

İLGİLİ HABERLER