Teknoloji

Facebook Giphy’yi elden çıkarmak zorunda kalabilir

facebook business suite e-ticaret

İngiltere’nin rekabet kurumu, Facebook’un GIF paylaşım platformu Giphy’yi satın almasının sosyal medya ve dijital reklam alanlarında rekabete zarar vereceğine hükmetti. Açıklanan geçici kararda, sosyal medya devinin TikTok ve Snapchat gibi rakiplerinin Giphy’ye erişimini engelleyebileceği endişesine dikkat çekildi. Buna ek olarak, şirketin Giphy kullanıcılarından daha fazla bilgi talep etmesi gibi bir durumun varlığından da söz edildi. Eğer söz konusu itirazlar hâlâ devam eden değerlendirmenin sonucunda onaylanırsa, Facebook Giphy’yi elden çıkarmak zorunda kalabilir.

İngiliz Rekabet ve Pazarlar İdaresi, Giphy’nin Facebook’un mevcut ve kayda değer pazar gücünü biraz daha artırmasını öngörüyor. Şirket, WhatsApp ve Instagram’ın da dahil olmasıyla birlikte sosyal medya aktivitesinin yüzde 70’lik bir kısmını kontrol ediyor. Dönem dönem bu kontrol oranı yüzde 80’e kadar çıkıyor.

Buna ek olarak, Giphy’nin satın alınmasıyla birlikte Facebook’a reklam pazarında rakip çıkmasının da zorlaşacağı düşünülüyor. Facebook’un Giphy’yi satın aldıktan sonra ücretli reklam anlaşmalarını iptal etmesi de bu kararda etkili olmuşa benziyor.

Facebook Giphy’yi satın alacağını geçtiğimiz yılın mayıs ayında açıklamıştı. Satış bedeli resmi olarak duyurulmasa da, Facebook’un kasasından 400 milyon dolar çıkacağı iddiası bir hayli konuşulmuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER