Manşetler

Facebook’tan kullanıcı verilerinin Türk hükümetiyle paylaşıldığı iddiasına yönelik açıklama

facebook yapay zekâ yuz tanima

Facebook bugün yayınladığı bir açıklamayla, Gezi Parkı protestoları esnasında Türk devlet yetkilileriyle herhangi bir veri paylaşımında bulunmadığını duyurdu. Ayrıca şirket Türkiye hükümeti temsilcilerinin bu hafta içinde merkezlerini ziyaret edeceğini, üst düzey yöneticilerinin bu gibi talepler için yasal kanalları kullanmalarının önemi konusunda heyete aktarımda bulunacağını vurguladı.

facebook-logo-070513 (630 x 394)

Gezi Parkı protestoları sırasında Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar büyük rol oynamış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Facebook ve Twitter gibi siteler için “bela” nitelendirmesinde bulunmuştu. Meydana gelen gelişmelerin ardından sosyal medyanın kullanımı üzerinde çeşitli düzenlemelerin yapılacağına yönelik tartışmalar sürüyor. Öte yandan devlet kurumlarının Twitter ve Facebook üzerinden yapılan paylaşımları detaylı şekilde incelediği, Facebook ve Twitter’dan da kullanıcı verileri talebinde bulunduğu öne sürülüyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım bugün katıldığı bir etkinlikte Facebook’un devletten gelen bir talebe olumlu cevap verdiğini, ancak Twitter’ın olumsuz yaklaştığını kaydetmişti. Yıldırım’ın bu açıklaması Facebook’un kullanıcılarla ilgili verileri hükümetle paylaştığına dair kuşkulara neden olmuştu.

Facebook’tan gönderilen açıklamanın tam metni aşağıda yer alıyor:

Facebook, protesto olaylarıyla bağlantılı olarak Türkiye’deki devlet otoriteleriyle herhangi bir kullanıcı bilgisi paylaşmamıştır. Genel olarak, Türkiye’deki devlet otoritelerinden gelen bilgi talepleri; yaşamsal ya da çocukları tehdit eden bir konu içermediği müddetçe (ki bu kapsamdaki talepler, bize ulaşan taleplerin çok küçük bir kısmını oluşturmaktadır) kabul edilmemekte ve resmi yasal kanallara yönlendirilmektedir. İnternet şirketlerinin Türkiye’deki asayiş otoriteleriyle daha sıklıkla kullanıcı bilgisi paylaşmasını gerektirebilecek yasal düzenleme önerileriyle ilgili endişelerimiz bulunmaktadır. Türkiye hükümetinin temsilcileriyle, bu hafta Silikon Vadisi’ne gerçekleştirecekleri ziyaret esnasında bir araya gelecegiz ve yasal düzenleme önerileriyle ilgili güçlü endişelerimizi kendilerine doğrudan da aktaracağız. 

İLGİLİ HABERLER