Teknoloji

Facebook gerçek isim politikasını dayatma şeklini değiştiriyor

facebook hizmet türkiye

Facebook Gerçek İsim Politikası

Facebook gerçek isim politikası nedeniyle bir yılı aşkın süredir ciddi eleştirilere maruz kalıyor. Bu eleştirileri durdurmak için sonunda harekete geçen sosyal paylaşım sitesi, gerçek isim politikasını dayatma yönteminde değişikliğe gidiyor. Kullanıcılarına sahte isimleri bildirmeleri için yeni bir sistem sunan Facebook, bu raporların değerlendirilmesi için de ayrı bir sistem oluşturdu. Söz konusu ikinci sistemde LGBT sorunları, Batılı olmayan isimler ve izleme veya taciz vakaları için özel destek kanalları bulunacak. İlk olarak ABD’de faaliyete geçecek yeni sistemler, bu ülkeden gelecek geri bildirimler doğrultusunda diğer ülkelere açılacak.

Facebook gerçek isim politikasındaki değişikliğin ilk ipuçlarını geçtiğimiz ekim ayında vermişti. Yeni sistemle sahte ihbarların önüne geçmeyi amaçlayan sosyal paylaşım sitesi, gerçek isim politikasını tüm kullanıcılar için işler hâle getirmeyi amaçlıyor. Şirket bu amacını belirtirken özellikle marjinalleştirilmiş ve ayrımcılığa maruz kalmış toplulukların haklarını savunmayı istediğini vurguluyor.

Facebook’un yeni sistemi, sahte isim ihbarlarında daha fazla bilgi talep ediyor. Buna ek olarak; taklitçiler, kurgusal karakterler ve standart olmayan isimler için ayrı seçenekler sunuluyor. İhbar raporunun tamamlanmasının ardından ihbara maruz kalan kullanıcı durumdan haberdar ediliyor ve kendisine karşı bir hamlede bulunması için bir hafta süre veriliyor. Facebook özelleştirilmiş destek ekipleriyle de bu süreçlerde kullanıcılara yardım ediyor. Böylelikle zamanında daha mekanik olan süreç, daha insani bir yapıya bürünüyor.

Facebook yeni sistemin gerçek isim politikasında bir değişiklik anlamına gelmediğinin altını çizerken, insanlara gerçek hayatlarında tercih ettikleri ismi Facebook’ta da kullanmaları gerektiğini hatırlatıyor. Yeni sisteminin pek çok endişeyi giderebileceğine inanan sosyal paylaşım sitesi, sürecin gelişime açık olduğuna da dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABERLER