Teknoloji

Facebook gelişmekte olan ülkelerde internet ile birlikte anılmayı hedefliyor

Facebook’un dün itibariyle bir milyarı geride bırakan kullanıcı veri tabanında gelişmekte olan ülkelerde yaşayanlar da önemli bir yer tutuyor. Quartz sitesi sosyal ağın Asya, Afrika ve Latin Amerika gibi bölgelerdeki ülkelerde sahip olduğu veya olmayı planladığı imajı mercek altına almış.

Facebook’un hedefi internet ile birlikte anılmak, insanların aklında internet dendiğinde akla gelen ilk şey olmalı, hatta daha da ilerisi, internet ile aynı manada kullanılan bir kavram olmayı hedefliyor. Bilindiği gibi bu gibi ülkelerde insanların internete çıkış için birincil aracı cep telefonları olmakta. Cep telefonlarının çoğu akıllı telefon özelliklerinden yoksun ve herhangi bir mobil veri planıyla kullanılmamakta. Hâla birkaç yıl önce unuttuğumuz WAP protokolünü kullanarak internete bağlanan birçok kullanıcı var.

İşte Facebook bu kitlelerin de kalbini fethetmeyi planlıyor. Bu telefonlar için yaklaşık iki yıl önce 0.facebook.com adresinde, ücretsiz olarak gezilen, mobil operatörlerin gezinmek için para talep edilmeyen bir versiyon açılmıştı. Facebook bu mobil site versiyonu sayesinde Afrika’daki kullanıcı sayısını 18 ay içerisinde yüzde 114 oranında artırmayı başarmış. Görünüşe göre, bu mobil site planı fazlasıyla tuttu. Aslına bakarsanız, Türkiye’de de her üç operatörün desteklediği Facebook Zero sitesi yüksek talep görmüyor mu?

İlgili >> Quartz

İLGİLİ HABERLER