Teknoloji

Facebook gelirinin % 12’sini Zynga sayesinde elde etti

Facebook halka arz başvurusunu resmen yaptı ve şirketin gelir kaynaklarına ilişkin belgeler de bu başvurunun ardından gün ışığına çıkmaya başladı. Sosyal paylaşım sitesinin 3.71 milyar dolarlık gelirinin önemli kısmının Zynga ile yapılan başarılı ortaklığın şirkete hatrı fazlasıyla sayılır bir gelir sağlaması ise tablolardaki en dikkat çekici kısım oldu. Facebook’un gelirinin çok büyük bir kısmını ise reklamlardan geliştiren para oluşturuyor. Ancak reklam dışı gelirlerin neredeyse tamamına tekabül eden  % 12’lik bir dilimi ise Zynga ile yapılan işbirliği ile elde edilen gelirler.

Belgelerde şirketin gelir kaynaklarını oldukça basit bir şekilde iki kaleme ayırdığı görülüyor. İlk kalemi reklam gelirleri oluştururken, ikinci kalemi Zynga ile yapılan işbirliği ile oluşturulan sanal varlıkların satışından elde edilen gelirler ve diğer gelirler oluşturuyor. Reklamlardan elde edilen para şirketin 2011 gelirlerinin % 85’ini oluştururken, bu oran 2010’da % 95, 2009’da ise % 98 idi.

Zynga, Facebook için aralarında Farmville, Mafia Wars ve Words with Friends’in de bulunduğu pek çok popüler oyun geliştirmişti. Şirket ayrıca Facebook’un gelirlerine hem reklamveren olarak katkıda bulunup hem de oyunlarının  popülaritesi sayesinde diğer reklamverenlerin de siteye ilgilerini arttırıyor. Zynga’nın Facebook için teşkil ettiği önem artık belgeler ile de kanıtlanmış durumda.

Zynga’nın kendileri için olan öneminin farkında olan Facebook yöneticileri de yaptıkları halka arz başvurusunda bu konuya değinerek, Zynga oyunlarının daha az oynanması, oyunların başka bir siteye geçmesi ya da diğer sitelerden de oynanabilir hale gelmesi durumunda veya Zynga ile kurulmuş başarılı ortaklığın devamı sağlanmazsa şirketin mali olarak bu durumdan olumsuz etkileneceğini belirttiler.

İlgili – Slashgear

İLGİLİ HABERLER