Teknoloji

Facebook’a yüklediğiniz fotoğraf yüzünden çocuğunuz sizi dava edebilir

facebook-cocuk-161115

Fransız polisi, anne-babaları Facebook’ta çocuklarının fotoğraflarını paylaşmadan önce bir kez daha düşünmeleri için uyarıyor. Polis, paylaşılan fotoğrafların çocukların güvenliğini ve gizliliğini riske atabileceğini düşünüyor. Yetkililere göre, söz konusu fotoğraflar çocuk tacizcilerini harekete geçirme potansiyeli taşıyor.

Buna ek olarak, çocukların gelecekte sosyal ve psikolojik problemler yaşayabileceği de belirtiliyor. Fransız uzmanlardan birine göre, çocuklar ileride sosyal ağa yüklenen fotoğrafları yüzünden mahremiyetlerinin ihlâl edildiği gerekçesiyle anne ve babalarını dava edebilir.

Fransız polis teşkilatı, ironik bir şekilde, Facebook üzerinden gerçekleştirdiği “Çocuğunuzu koruyun!” başlıklı paylaşımda, ebeveynleri “Annelik Yarışması” adını taşıyan ve anneleri çocuklarıyla çekilmiş fotoğraflarını paylaşamaya teşvik eden viral kampanyaya karşı uyarıyor. Paylaşımda, “Mükemmel çocuklara sahip mükemmel anne ve babalar olabilirsiniz, ancak dikkatli olun.” ifadeleri kullanıldı. Fransız polisi, ebeveynlere sosyal paylaşım sitelerinde çocuklarının fotoğraflarının paylaşmalarının çeşitli tehlikelere yol açabileceğini bir kez daha hatırlatmayı ihmal etmedi.

Le Figaro gazetesine konuşan Fransız internet yasası uzmanı Éric Delcroix, bugün paylaşılan bebek fotoğraflarının gelecekte dava olarak geri dönebileceğini dile getirdi. Fransız gizlilik yasasına göre, bir kişinin fotoğrafını rızası olmadan paylaşanlar bir yıla kadar hapis ve 45 bin avroya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Fransız avukatlar, bu yasanın ebeveynlerin fotoğraflarını paylaştığı çocuklar için de geçerli olduğunu dile getirdi. Avukat Viviane Gelles, Fransız yasalarının ebeveynleri çocuklarının görüntüleri korumakla yükümlü kıldığının altını çizdi.

Facebook’un mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Jay Parkih, sosyal paylaşım sitesinin insanları çocukların fotoğraflarını yükledikleri zaman uyaracakları bir sistem geliştirmek için çalıştıklarını açıklamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER