Teknoloji

Facebook Forecast uygulamasıyla kullanıcılarına tahmin yaptıracak

Facebook Forecast

Facebook, kullanıcılarının “Koronavirüs aşısı ne zaman hazır hâle gelecek?” veya “Alf günümüze uygun şekilde yeniden çekilecek mi?” gibi sorulara cevap vermesini ya da en azından bir tahminde bulunmasını istiyor. Sosyal medya devi bunun için yeni bir uygulama hazırladı. Facebook, Forecast (Tahmin) adını taşıyan uygulamasını ilk olarak iOS üzerinde kullanıcılarıyla buluşturuyor.

Facebook, yeni uygulamasında “uzman” olarak tanımladığı kişilerden tahmin oluşturmalarını ve bu tahminlerinin altındaki nedenlerini açıklamalarını istiyor. Bu uzmanlar şimdilik davetle belirleniyor. Ardından kullanıcılar gerçekleşmesini daha muhtemel gördükleri tahmin için oy verebiliyor. Bu uygulamanın pratik bir rehberlik yapıp yapmayacağı konusunda şimdiden bir şey söylemek pek kolay görünmüyor.

Facebook’un Forecast için seçtiği ilk konu oldukça güncel. Şirket, sağlık araştırmacılarının ve akademisyenlerinden koronavirüs salgınının etki ve sonuçları konusunda tahminde bulunmalarını istiyor. Süreç buraya kadar sorunsuz görünse de, iş kamuoyunun genel fikrini almaya geldiğinde kullanıcıların önünde sadece ikili bir seçim ihtimali kalıyor. Bu durum Facebook adına hem endişe verici hem de doğru gibi görünüyor.

Facebook’un yanlış bilgi kaynağı hâline dönüştüğü iddiası sıklıkla dillendiriliyor. Eğer tüm kullanıcıların tahmin oluşturmasına izin verilirse bunun söz konusu algıyı kuvvetlendirme ihtimali yüksek görünüyor. Bir yandan da Forecast’te şimdiden politika ve Tiger King ile ilgili soruların bulunması dikkat çekiyor.

Facebook, Forecast ile ne yapmak istediğini şu an için tam anlamıyla anlatamamış gibi görünüyor. Eğer bir kişinin önemli bir konu veya olay hakkında bir sorusu varsa, bunun için daha güvenilir bir platformda arama yapabilir ve sonrasında ek sonuçlarla bulduklarını destekleyebilir. Forecast ise bu süreci, biraz da kaygı verici bir şekilde, basitleştiriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER