Teknoloji

Facebook Eutelsat uydusuyla Sahraaltı Afrika’ya İnternet götürecek

internet-org-061015

Facebook Fransız uydu operatörü Eutelsat ile işbirliğini duyurdu. Bu kapsamda Sahraaltı Afrika ülkelerine geniş bant internet erişimi sağlanacak.

Uydu iletişim şirketi Spacecom ile gerçekleştirilen ve birkaç yılı kapsayan anlaşma kapsamında, iki şirket AMOS-6 uydusunu kullanarak Safraaltı Afrika’nın büyük bir kesimine internet bağlantısı yayını gerçekleştirecek. Uydunun 2016’nın ikinci yarısında faaliyete geçmesi bekleniyor.

Duyuru Facebook’un henüz yeterli internet erişimine sahip olmayan ülkelere ücretsiz web servisleri götürmeyi amaçlayan Internet.org girişiminin en son gelişimlerinden bir tanesi olma özelliğini taşıyor. Organizasyon gelişmekte olan ülkelere internet erişimi sunmak için güneş enerjisiyle çalışan insansız hava araçlarını test etmeye başlamış, son olarak da platformunu daha fazla mobil operatöre açmıştı.

2013’te Afrika kıtasında faaliyete geçen Internet.org servisi şu anda 19 ülkede hizmet veriyor. Ancak bu servis son zamanlarda ağ tarafsızlığı ilkesinin göz ardı edildiğine dair eleştiri ve endişelerle de uğraşıyor. Facebook’un bu işe girmesindeki temel nedenin yardımseverlikten çok kâr elde etmek olduğu şeklinde iddialar da mevcut.

Dün gerçekleştirilen duyuru Birleşmiş Milletler’in, dünya nüfusunun yüzde 57’lik kısmının hâlâ sağlam bir internet bağlantısından yoksun olduğu raporunun hemen arkasından geldi. Raporda bu yüzde 57’lik kesimin yüzde 90’ının dünyanın en fakir ülkelerinde yaşadığı da belirtiliyor. Son yıllarda Afrika genelinde geniş bant internet erişimi büyük artış gösterdi, ancak erişim hâlâ noktasal alanlarda sağlanıyor ve çoğu için de oldukça pahalı.

Konuyla ilgili olarak yayınlanan basın açıklamasında, Eutelsat Facebook ile gerçekleştirilen uydu işbirliğinin kullanıcılara web’e makul fiyatlı donanımlar üzerinden bağlanma fırsatı sunacağı ve Sahraaltı Afrika genelinde geniş bant bağlantılarına olan talebi artıracağını kaydetti. Internet.org başkan yardımcısı Chris Daniels da Facebook’un misyonunun dünyayı bağlamak olduğunu ve bu noktada uyduların Afrika insanlarını bağlamak konusunda var olan önemli engelleri kaldırmada önemli bir rol oynayacağına inandıklarını kaydetti. Eutelsat ile bu projede işbirliği yapacakları için heyecan duyduklarını, dünyanın en uzak bölgelerindeki insanları daha verimli şekilde bağlamak amacıyla uyduları kullanmak için yeni yöntemler araştıracaklarını da ekledi.

Hem Facebook hem de Google henüz internet erişimine sahip olmayan milyarlara internet erişimi sağlamak için yeni yollar arıyor. Her ikisinin de kendi uydularını geliştirme planları mevcuttu, ancak bu planlar biraz daha ötelenmiş gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER