Teknoloji

Facebook duvarlarda belli kelimelerin yasaklanmasını test ediyor

facebook almanya koronavirüs

Facebook kullanıcıları belli içeriklerin duvarlarında sürekli görünmesini engellemek için yakında yeni bir araca kavuşabilir. Bilgisayar bilimleri öğrencisi Jane Manchun Wong, Facebook’un kodları üzerinde yaptığı incelemede şirketin belli kelime, kalıp veya emojileri engelleyebilme özelliğini test ettiğini ortaya çıkarttı.

Wong son zamanlarda Instagram ve Facebook’un mobil uygulamaları üzerinde yaptığı ters mühendislik çalışmalarıyla tanınıyor. Genç araştırmacı, bu sayede henüz test aşamasında olan özellikler hakkında fikir edinmeyi sağlıyor. Yaptığı son incelemede Facebook’un kodlarında belirli terimleri içeren belli yorum ve paylaşımları engellemeyi sağlayacak bir menünün varlığını ortaya çıkaran Wong; bu özelliğin ilgili kelime veya kalıbın kullanımını engellemediğini, sadece duvar sahibine gösterilmemesini sağladığını ifade etti.

Söz konusu sistem, kullanıcıların doğrudan belli kelimeleri kullanımını yasaklamasından daha mantıklı gibi görünüyor. Ancak yine de akıllarda çeşitli soru işaretleri bulunuyor. Bir kişinin duvarına eklenen içeriklerden haberdar olmamasının Facebook’un temel dinamiklerinden biri olan karşılıklı etkileşimi olumsuz yönde etkileyebileceğini unutmamak gerekiyor. Sosyal paylaşım sitesinin olası olumsuz etkileri azaltmak adına özelliğin nihai versiyonunda değişiklik yapması da ihtimaller arasında yer alıyor.

Facebook çatısı altındaki Instagram, bir süredir benzer bir özelliği sunuyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde paylaşımlarına bırakılan yorumlarda belli kelime ve ifadelerin gizlenmesini sağlayabiliyor. Instagram’da zorbalık içeren yorumlar da otomatik olarak engelleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER