Teknoloji

Facebook dünyanın uzak noktalarını hava araçlarıyla internete bağlayacak

Mark Zuckerberg ve Facebook geçtiğimiz yıl diğer büyük teknoloji şirketleriyle güçlerini birleştirerek dünyanın çevrim dışı kalmış olan üçte ikilik bölümüne internet erişimi getirmek için harekete geçmişti. Bu girişim bir hayli ses getirmişti, kullanılacak yöntem de aynı şekilde ses getirecek gibi görünüyor.

facebook-internet-hava-araci-280314Facebook mühendislerinin güneş enerjisiyle çalışan insansız hava aracı filosu kurmak için çalıştığına dair dedikoduları doğruladı. Söz konusu hava araçları sayesinde internet erişimi dünyanın uzak noktalarında yaşayan insanlara ulaştırılmış olacak.

Facebook, Ericsson, Nokia, Qualcomm, Samsung ve diğer şirketler tarafından geçtiğimiz yıl, internet erişimini yaygınlaştırmak amacıyla kurulan Internet.org girişimi tarafından dün yapılan açıklamaya göre hava araçları aylar boyunca 20 bin metre yükseklikte gezinecek. Söz konusu yükseklik ticari uçuşların yapıldığı seviyenin üstünde, ayrıca hava araçlarının rüzgarlardan ve hava akımlarından etkilenmesi gibi bir sorun da bu yükseklik sayesinde aşılmış olacak.

Proje uçuk gibi görünse de bilim insanları benzer şekilde güneş enerjili hava aracı projelerine imza atmıştı. Örneğin Solar Impulse olarak adlandırılan bir araç tek seferde yaklaşık 1600 km. yol yapmasıyla dikkat çekmişti. Bu araç güneş panellerini kullanarak gün içinde kendi kendini şarj ediyor ve gece vakti de depoladığı enerjiyle uçmayı sürdürüyor.

Facebook proje sırasında karşılabileceği zorlukları aşmak için, güneş enerjili hava araçları geliştiren Ascenta adlı şirketten, ayrıca NASA’dan uzmanları işe aldı. Facebook’un Titan Aerospace adı verilen başka bir hava aracı şirketini de satın aldığı söylenmişti, ancak görünüşe göre bu proje için çalışan yetenekler başka kaynaklardan sağlanmış.

Ekip havada veri iletişimini iyileştirecek bir yöntem için çalışmalarını sürdürüyor. FSO olarak adlandırılan, Türkçe’ye de boşlukta optik iletişim şeklinde çevirebileceğimiz bir yöntemden yararlanan mühendisler lazer ışınlarını kullanarak hava araçlarıyla yer arasında mesaj trafiğini sağlamayı umuyor. Eğer başarılı olurlarsa, fiber optik kablolarınkiyle aynı seviyedeki hızlarla veri iletişimi sağlanabilecek.

Ancak proje sadece hava araçlarından oluşmuyor. Kuruluşun söylediğine göre, çok düşük yoğunluklu alanlarda iletişim için aynı FSO teknolojisinden yararlanan uydu tabanlı internet erişimi tekniğini tercih edilecek.

İnternet bağlantısını uzak bölgelere sağlamak uzun zamandır üstünde mücadele verilen bir iş. En büyük sorun da maliyet verimliliği. Bir alanı internete bağlamak için genellikle istimlâk ve bina inşası gerektirebiliyor, üstelik birçok bölgede de maliyetlerin karşılanmasını sağlayacak kadar insan yaşamıyor. Internet.org ve benzeri girişimler geliştirdikleri alternatif projelerle bunun üstesinden gelmeye çalışıyor.

İlgili >> Internet.org, Facebook (Mark Zuckerberg)

İLGİLİ HABERLER