Teknoloji

Facebook drone testinde yaşanan problemin ne olduğu ortaya çıktı

facebook droneFacebook, geçtiğimiz haziran ayında Aquila adını taşıyan drone’unun ilk test uçuşunu gerçekleştirmişti. Bu test uçuşu büyük ölçüde sorunsuz olsa da, testin sonunda bazı sıkıntıların yaşandığı belirtilmişti. Facebook’tan yapılan açıklamada bu problemin çok büyük olmadığı belirtilmişti. Ancak bu açıklama, ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu’nu (NTSB) tatmin etmek için yeterli olmamıştı. Uçuşu inceleme altına alan kurul, konuya ilişkin raporunu hazırladı.

Rapora göre, drone alçalmaya başladığı sırada bir şeyler yanlış gitmeye başladı. Rüzgarın birden bire kuvvetli esmesi ve yazılımdaki bir hata, alçalma sırasında Aquila’nın kanadından yaklaşık 6 metrelik bir parçanın kopmasına sebep oldu.

NTSB tarafından yayınlanan bu rapor, Facebook’un “yapısal hata” olarak nitelediği sorunun ne olduğunun tam anlamıyla öğrenilmesini sağlıyor. Şirketten o dönemde yapılan açıklamada uçuş “büyük bir kilometre taşı ve önemli bir başarı” şeklinde nitelenmişti. NTSB’nin raporunda Aquila’nın alçalma sırasında çok hızlı olduğu ifade edildi.

Facebook drone testlerine yakında devam edecek

Facebook’tan yapılan açıklamada, Aquila’nın yeni versiyonlarında bazı pratik ayarlamaların yapılacağı belirtildi. Söz konusu yeni versiyonların üretimi halen devam ediyor. Yeni modelde Aquila’yı yavaşlatmak için bir rüzgarlık ya da hava freninin bulunacağı açıklandı. Bu da uçağın daha kolay yavaşlamasını mümkün kılıyor. Otomatik pilot yazılımında yapılacak değişiklikler de drone’un yavaşlamasına yardımcı olacak.

Facebook, Aquila’nın bir sonraki uçuşunu yakında gerçekleştirmeyi planlıyor. Ancak şirket henüz nihai tarih konusunda karar vermiş değil.

İLGİLİ HABERLER