Teknoloji

Facebook Donald Trump reklamlarını nefret söylemi nedeniyle kaldırdı

facebook canli yayin piyasa değeri

Facebook, ABD Başkanı Donald Trump ile yüzleşme konusunda Twitter kadar cesur davranmamakla eleştiriliyor. Ancak sosyal ağ, kendisinden pek de beklenmeyecek bir hareket yaptı ve Trump’ın seçim kampanyası için hazırlanan reklamları kaldırdı.

Facebook’un reklamları kaldırma gerekçesi ise işleri biraz daha ilginç hâle getiriyor. Sosyal paylaşım sitesi, reklamların “organize nefret” konusundaki politikaların ihlâli nedeniyle kaldırıldığını belirtti. Reklamlarda Nazilerin toplama kamplarındaki siyasi mahkumları işaretlemek için kullandığı “kırmızı ters üçgen” sembolünün yer aldığı belirtilirken, aşırı sol gruplara karşı imza toplama çağrısı yapıldığı ifade edildi.

Facebook’tan konuyla ilgili olarak yapılan kısa açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Politikamız yasaklanmış nefret sembollerinin o sembole yönelik herhangi bir eleştiri veya tartışma olmadan paylaşılmasına izin vermiyor.”

Donald Trump cephesi ise Facebook’un kararına tahmin edilebileceği üzere karşı çıktı. Trump’ın kampanya sözcüsü Tim Murtaugh, ters kırmızı üçgenin bir “Antifa” sembolü olduğunu savundu ve Antifa’nın bu sembolü kullandığını gösteren fotoğraflar paylaştı. Antifa genellikle içinde bir çember bulunan siyah veya kırmızı bayraklar kullanıyor.

Trump kampanyasının reklamları ABD’deki Musevi topluluğunu da kızdırmış gibi görünüyor. ABD’deki en önemli Musevi derneklerinden biri olan İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği’nin sözcüsü Jonathan Greenblatt, “Cehalet, nefret sembollerinin kullanımı için bahane değildir” ifadesini kullandı. Greenblatt, Trump’ın 2016 kampanyasında da benzer semboller kullandığını hatırlattı.

Facebook ilk kez Donald Trump ile bu kadar açık şekilde karşı karşıya geldiği için yaşanan olay biraz daha dikkat çekici hâle geliyor. Bu olay Mark Zuckerberg’in genel tutumunda bir değişikliği yansıtıyor gibi görünmüyor. Facebook CEO’su, Donald Trump ve Twitter arasındaki kavgada tarafsız ama Trump’a daha yakın bir duruş sergilemişti. ABD’de kasım ayında başkanlık seçimleri yapılacak. Seçimler yaklaştıkça bu tarz haberleri daha sık duymak sürpriz olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER