Teknoloji

Facebook Cambridge Analytica ile benzer yöntemler kullanan bir şirketi daha cezalandırdı

facebook almanya koronavirüs

facebook cubeyouCambridge Analytica skandalının patlak vermesinin ardından zor günler yaşayan Facebook, Cambridge Analytica ile bağlantılı başka şirketlere de ceza kesmişti. Ancak sosyal paylaşım sitesinin gazabından Cambridge Analytica ile doğrudan bağlantılı olmayan şirketler de nasibini aldı. Facebook CubeYou adını taşıyan şirketin platformuna olan erişimini askıya aldı.

CubeYou’nun veri toplamak için Cambridge Analytica gibi yöntemler kullandığı ve bu verilerin pazarlama amacıyla kullanımına izin verdiği iddia ediliyor. Şirketin hazırladığı testleri “kâr amacı olmayan, akademik araştırma” olarak tanımladığı belirtilirken, bu testlerle toplanan verilerin reklam şirketleriyle paylaştığı öne sürüldü. CubeYou’nun gerçekleştirilecek denetimden geçmesi durumunda yeniden Facebook’un platformuna erişim sağlayabileceği söyleniyor.

CNBC’nin haberine göre, CubeYou bir dizi uygulamayı kullanarak isim, telefon numarası, meslek, internet adresleri ve ilişki durumu gibi bilgilere erişiyor. Ardından bu bilgileri başka kaynaklardaki bilgilerle eşleştiren şirket, ulaştığı sonuçları profillerini geliştirmeleri için reklamcılarla paylaşıyor. CubeYou’nun veri erişimi için Facebook’ta beğenilen sayfaları kullanan kişilik testi uygulamalarından yararlandığı söyleniyor.

CubeYou CEO’su Federico Treu, şirketinin Cambridge Analytica’nın yaptığı gibi arkadaş verilerine erişmediğini belirtti. Treu, bağımsız bir web sitesi de bulunan “You Are What You Like” uygulamasının da üçüncü taraflarla veri paylaşımı yapabileceği notunu düştüklerini ifade etti.

Facebook CubeYou’nun platform erişimini CNBC’nin haberinin ardından durdurdu. Sosyal paylaşım sitesinin işleri sıkı tutması memnuniyet verici bir hamle olarak değerlendirilse de, medya ışığı olmadan bunun yapılıp yapılamayacağı merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER