Teknoloji

Facebook Creator ile video yapımcılarını baştan çıkarmak istiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook, video yapımcılarını YouTube’dan kendisine çekmek amacıyla attığı adımlara bir yenisini daha ekledi. Facebook Creator adlı yeni bir uygulama yayınlandı. Bu uygulama içinde canlı video yayını, Hikâyeleri güncelleme, çeşitli Facebook platformları üzerindeki insanlarla mesajlaşma gibi çeşitli özellikler bulunuyor.

Facebook daha önce Facebook Sayfalarını yönetenler için bir uygulama çıkarmıştı. Aynı zamanda ünlüler için de ayrı bir topluluk oluşturma uygulaması bulunuyordu. Aslında Facebook Creator, Facebook Mentions olarak adlandırılan o uygulamanın güncellenmiş ve yeniden adlandırılmış bir versiyonu olma özelliğini taşıyor. Üstelik şimdi herkesin kullanımına da açılmış oluyor.

Creator uygulamasını cazip kılan iki temel nokta bulunuyor. Birincisi Facebook Live için bazı kendine has özellikler içermesi. Uygulamayı kullanan herhangi birisi özelleştirilmiş başlangıç ve bitiş jenerikleri oluşturabiliyor. Özellikle başlangıç jenerikleri oldukça kullanışlı oluyor, çünkü canlı yayına başladıktan sonra insanların bağlantıyı görüp izlemeye başlamaları biraz zaman alıyor. Ayrıca etkileşimli çıkartmalar ekleme ve özelleştirilmiş video ekranı da özellikler arasında bulunuyor. Uygulama ile fotoğraflar çekip düzenlemek, bunları Facebook Hikâyeleri ve diğer platformlarda paylaşmak mümkün oluyor.

İkinci cazip nokta da sunulan iletişim olanakları. Uygulama Facebook ve Instagram yorumlarıyla Messenger’dan gelen mesajlar için birleştirilmiş posta kutusu oluşturuyor. Böylelikle insanlara cevap vermek için farklı uygulamalar arasında geçiş yapmak gerekmiyor. Uygulama Facebook’un servisleri içinde bulunan tüm mesajlaşma araçlarını henüz kapsamıyor, ancak iyi bir başlangıcın yapıldığı söylenebilir.

Son olarak ölçümleme araçları da bulunuyor. Böylelikle yapımcılar sayfalarının veya paylaşımlarının durumunu anlık olarak görebiliyor. Uygulamanın iOS versiyonu çıktı, App Store’dan dağıtılıyor ve Türkiye’den de indirilebiliyor. Android versiyonunun da ilerleyen aylarda geleceği belirtiliyor.

Uygulama yukarıda sözünü ettiğimiz işlerle uğraşan kişiler için oldukça kullanışlı görünüyor. Ancak daha da önemlisi, Facebook bağımsız video yapımcılarını ve günlükçülerini gerçekten umursadığını onlara göstermek istiyor. Son zamanlarda YouTube’da meydana gelen garip değişiklikler ve hatalar, yapımcıları servisten soğutmaya başlamıştı. İşte Facebook, sunduğu araçlarla fırsatı değerlendirmeyi ve onları değiştirmeyi hedefliyor. Tabii ki, bir uygulamayla her şeyin bir anda değişmesi mümkün değil. Ancak benzer adımlar gelmeye devam ettikçe Facebook yayıncıları kazanmakta başarılı olabilir.

İLGİLİ HABERLER