Teknoloji

Facebook çöpçatan servisiyle Tinder’a rakip oluyor

facebook çöpçatan uygulaması

facebook çöpçatan uygulamasıFacebook ana mobil uygulamasına çöpçatanlık katmanı ekliyor. Dün akşam saatlerinde ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki San Jose şehrinde başlayan F8 geliştiriciler konferansının açılış toplantısında konuşan CEO Mark Zuckerberg, 14 yaşındaki sosyal ağ için uzun zamandır beklenen özelliklerin nihayet geldiğini kaydetti. Aslında Facebook, Şubat 2004’te kurulduğundan beri kullanıcıların ilişki durumunu göstermelerine izin veriyordu.

Bu hamle, 2.2 milyardan fazla aylık aktif kullanıcı kitlesi olan Facebook’un dönüşmesine yol açacaktır. Böylelikle epey popüler bir mobil çöpçatanlık uygulaması olan Tinder’ın ve popüler çöpçatanlık platformlarından OkCupid’in rakibi hâline gelecek. Facebook’un bu hamlesinin duyurulmasından sonra Tinder’ın bağlı olduğu Match Group’un borsada işlem gören hisseleri yüzde 17’yi aşan oranda düşüş gösterdi.

Zuckerberg sahnede, çöpçatanlık servisinin sadece takılma amaçlı ilişkiler için değil; gerçek, uzun soluklu ilişkiler için olacağı şeklinde bir espri yaptı. Bunun Facebook’un ana uygulamasının içinde olacağını, ancak kullanımının tamamen isteğe bağlı ve kullanıcının rıza göstermesi hâlinde işleyeceğini söyledi. Bunun geliştirilmesi sırasında gizlilik ve emniyetin en başından beri en önemli kriterler olduğunu vurgulayan Zuckerberg, arkadaşlarınızın profilinizi görmeyeceğini, arkadaşınız olmayan kişilere de sadece profilinizin tavsiye edileceğini dile getirdi.

facebook çöpçatan uygulaması

Facebook’un ürün şefi Mark Zuckerberg’den sonra sahne alarak yeni eklenen çöpçatanlık özellikleri hakkında daha fazla detay verdi ve ürünün tasarımına yönelik bir tur attı. Profiller, Tinder ve Bumble gibi mobil odaklı diğer çöpçatan uygulamalara benzer bir görünüm sergilerken tam ekranlı profil fotoğrafları da görülebiliyor. Ne var ki, Facebook’un çöpçatanlık felsefesi biraz daha kitlelere odaklanıyor, platformda parçası olduğunuz etkinlikler ve gruplarla entegrasyonlar barındırıyor.

Cox, “kilit açma” adı verilen bir özellikten de bahsetti. Bu, Facebook’un arkadaşlık platformunun herhangi bir kullanıcısına, profilini grup veya etkinliklerin diğer katılımcılarına açık hâle getirme imkanı veriyor. Bundan sonra da mesajlaşmalar, Facebook Messenger’dan ayrı sohbet oturumlarında gerçekleştiriliyor. Cox Facebook’un, aralarında çıkış tarihi ve faaliyete geçme bilgilerinin de bulunduğu diğer bilgilerin ilerleyen zamanlarda, test aşamasından sonra paylaşılacağını kaydetti.

Bazıları Facebook’un çöpçatan uygulaması özelliklerini kullanıcının belirttiği, “evli” ya da “ilişkisi var” gibi ilişki durumuna bağlı olarak kısıtlayacağını öne sürüyor. Zuckerberg de, bunun daha çok kendisini “bekar” olarak tanımlayan kullanıcıları çekmek için geliştirildiğini söylemişti. Ne var ki, şirketin bu yönde bir kısıtlamaya gideceğine dair işaret vermedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER