Teknoloji

Facebook çocuk istismarı ile mücadelede yetersiz kalmakla suçlanıyor

facebook business suite e-ticaret

facebook cocuk istismariFacebook çocuk istismarı ile mücadele konusunda yetersiz kaldığına yönelik suçlamaların ardından bu konuda daha sağlam önlemler alma sözü vermişti. Ancak BBC tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, sosyal paylaşım sitesinin vaatlerini yere getiremediğini gösteriyor.

BBC’nin araştırması, Facebook içinde gruplarda “çocukları cinsel obje olarak gösteren” fotoğrafların hâlâ paylaşıldığını ortaya çıkardı. BBC, bulduğu 100 fotoğrafı Facebook’a bildirdi. Ancak bu fotoğraflardan sadece 18 tanesi sosyal paylaşım sitesinden kaldırıldı. Facebook, diğer 82 fotoğrafın hizmet koşullarını ihlâl etmediğine hükmetti.

Sosyal paylaşım sitesinin yaptıkları bunlarla da sınırlı kalmadı. BBC’de araştırmayı gerçekleştiren gazetecileri polise şikayet eden Facebook, geçtiğimiz hafta BBC’ye verilecek bir röportajı da iptal etti.

Facebook moderasyon sistemlerini iyileştirme sözünü de geçtiğimiz yıl yine BBC’de yayınlanan bir haberin ardından vermişti. Haberinin ardından verilen sözleri takibi sürdüren BBC, Facebook’un “Bildir” butonunu kullanarak 100 adet görseli şikayet etti. Söz konusu fotoğraflarda çocukların cinselleştirilmiş pozlarının bulunduğu, bu fotoğrafların bazılarının çalıntı olduğu ve bu tarz içeriklerle ilgilenen kişiler için oluşturulan gruplarda bu fotoğrafların paylaşıldığı belirtildi. Başka bir görselde ise bir çocuk istismarının altında çocuk pornografisi talep eden bir yorum görülüyor.

BBC’den yapılan açıklamaya göre, Facebook geçtiğimiz hafta konuyla ilgili olarak röportaj gerçekleştirme isteğine olumlu yanıt verdi. Ancak sosyal paylaşım sitesi bunun için BBC’nin ilgili görüntülerin kaldırılmasına dair gerekli şikayetleri yaptığının ve kendisinin görüntüleri kaldırmadığının kanıtlanmasını istedi. BBC’nin gerekli materyalleri iletmesinin ardından Facebook gazetecileri İngiliz Ulusal Suç Birimine şikayet etti.

Facebook Çocuk İstismarı ve Çevrim İçi Koruma Merkezi ile birlikte çalışıyor

Facebook’tan daha sonra BBC’ye gönderilen açıklamada, sosyal paylaşım sitesine göre yasa veya standart dışı olan tüm içeriklerin artık kaldırıldığı belirtildi. Sosyal paylaşım sitesi, BBC tarafından iletilen görüntülerin Çocuk İstismarı ve Çevrim İçi Koruma Merkezi’ne de gönderildiğinin altını çizdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER