Manşetler

Facebook Canlı Video haritasıyla yayın bulmayı kolaylaştırıyor

facebook canli videoFacebook canlı video yayını konusunda giderek daha ciddi adımlar atıyor. Çevrim içi canlı yayın özelliğinin dağıtımına geçtiğimiz şubat ayında başlayan sosyal paylaşım sitesi, o tarihten bu yana özelliği daha belirgin ve kullanışlı hâle getirmek adına çeşitli iyileştirmeler yapmayı sürdürüyor. Bu doğrultuda Android uygulamasını yenileyen ve videoyu odak noktasına yerleştiren Facebook, masaüstü sitesine de “Canlı Video” adını taşıyan yeni bir bölüm ekledi.

Facebook ana sayfasının sol kısmında yer alan Uygulamalar listesinin tepesine yerleştirilen “Canlı Video” sekmesi, kullanıcılara Facebook üzerinde gerçekleştirilen canlı yayınları dünya haritası üzerinde tarama fırsatını veriyor. www.facebook.com/livemap adresinden de erişilebilen haritanın basit bir yapıda olduğu söylenebilir. Harita üzerinde yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapılabiliyor. Haritanın üstündeki mavi noktalar ise canlı yayınları temsil ediyor. Fare imleci mavi noktaların üzerine geldiğinde canlı videolar küçük bir kare içinde oynatılmaya başlıyor. Mavi noktaya tıklandığında ise canlı videolar daha büyük bir alanda gösteriliyor. Diğer canlı videolar da ekranın alt kısmında sıralanıyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde videoları tam ekranda da görüntüleyebiliyor. Ekranın sol kısmında da “Tüm Dünyadan Canlı” başlığı altında bir canlı yayın seçkisi sunuluyor. Ancak söz konusu canlı yayınların hangi kriterler doğrultusunda ön plana çıkarıldığı konusunda somut bir işaret bulunmuyor.

Canlı Video sekmesi Facebook’un canlı yayın özelliğinin dünyanın hangi bölgelerinde benimsendiği konusunda fikir edinmeye yardımcı oluyor. Yayınların yoğunluğunda zaman dilimi etkili bir unsur olsa da, Tayland ve Vietnam bölgesindeki mavi nokta yoğunluğu Facebook’un canlı yayın özelliğiyle bu bölgelerdeki kullanıcıları yakalamayı başardığını gösteriyor.

Facebook Canlı Video haritasına şu an için sadece masaüstünden erişilebiliyor. www.facebook.com/livemap adresi mobil cihazlar üzerinden açılmaya çalışıldığında kullanıcıların karşısına “Sayfa bulunamadı” mesajı çıkıyor.

Facebook Canlı Video haritası havalı bir yenilik gibi gözükse de, bazı Android kullanıcılarının karşılaştığı Canlı sekmesi kadar dikkat çekmiyor. Uygulamanın ana navigasyon çubuğunun tam ortasında beliren ikon üzerinden erişilen Canlı sekmesinde arayüze siyah renk hakim oluyor ve kullanıcılar ekran üzerinde aşağıya doğru inerek canlı yayınlar arasında gezinebiliyor. Videolar bu yolla uygulamayı ele geçiriyor. Canlı Video sekmesi ise şu an için ekranın solunda bulunan küçük bir ikon olmaktan öteye geçemiyor. Facebook’un yakında masaüstü sitesinde de canlı yayınları ön plana çıkaracak değişiklikler yapması şaşırtıcı olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER