Teknoloji

Facebook Campus ile köklerine geri dönüş yapıyor

Facebook Campus ile köklerine geri dönüş yapıyor

Facebook, üniversite öğrencileri için özel olarak tasarlanmış ve ana uygulamanın bir bölümü olarak erişilebilen Campus adlı yeni bir ürününü çıkardı. Böylelikle şirket köklerine geri dönüş yapmış oluyor.

Campus, öğrencilerin yalnızca okullarındaki akranlarıyla etkileşime girebilecekleri bir yer olacak şekilde tasarlanmış. Sadece Kampüs Haber Kaynağına erişebilir ve kampüs yaşamıyla ilgili Kampüs Sohbetleri adlı Gruplara, etkinliklere ve grup sohbet odalarına katılabilirler. Orijinal Facebook’a da bir gönderme yapılıyor; diğer öğrencileri bulabilecekleri ve arkadaş olabilecekleri bir “Kampüs dizini” ne bile erişebilecekler.

Campus’e erişmek için, öğrencilerin .edu e-posta adreslerini ve mezuniyet yıllarını sağlamaları gerekiyor. Giriş yaptıklarında, her zamanki profilleri ve kapak fotoğrafları kullanılsa da, bu bölüm için özel olarak yeni bir profil de oluştururlar. Ayrıca ana dallarını, sınıflarını, memleketlerini, yurtlarını ve yan dallarını ekleme veya kaldırma seçeneğine de sahip olacaklar. Ne kadar çok bilgi eklerlerse, ortak yönleri olan sınıf arkadaşlarını o kadar çok bulabilirler. Tabii ki, bu da Facebook’a üniversite öğrencilerinin ne okuduğu ve kiminle konuştukları hakkında daha fazla veri verir ve reklam hedefleme kararlarını da bilgilendirir. Kampüs Başbakanı Charmaine Hung, ekibin ayrı bir profili seçtiğini çünkü öğrencilerin çok özel olarak gördükleri üniversite bilgilerini herkese açık profillerinde paylaşmak istemeyebileceklerini söyledi.

Şimdilik Campus; Johns Hopkins, Northwestern, Louisville Üniversitesi, Vassar ve Virginia Tech dahil olmak üzere ABD’deki 30 üniversite ile pilot çalışma olarak yürütülüyor. Bu öğrenciler ve yakındaki üniversitelerden öğrenciler birbirleriyle etkileşim kuramayacaklar. Çünkü Campus şu an için, yalnızca aynı okula gidenlerin birbirlerini görebileceği ve etkileşimde bulunabileceği şekilde ayarlandı.

Campus profili özellikle Facebook’tan kesin bir şekilde ayrılmış olsa da, eğer bir öğrenci normal Facebook’unda başka bir kişiyi engellediyse, bu ayar Campus için de geçerli olacaktır. Üstelik bunun tersi de geçerlidir. Bir kişi Campus dışında Facebook’un topluluk standartlarını ihlal ederse, bu bölüme de katılamaz. Mezunların Campus içinde kalmalarına izin verilecek, ancak Facebook, kendileri için o kadar ilgili olmayacağı için Campus’tan ayrıldıklarını belirten bir bildirim gönderecek.

Campus, Facebook’un öğrencileri ve gençleri orijinal Facebook uygulamasında tutmaya ve daha uzun süre meşgul olmaya çalışmasının bir yolu olabilir. Aynı zamanda Facebook, platformda zaten görüldüğünü söylediğini bir davranışı daha belirgin hâle getiriyor. Öğrenciler zaten sınıfları, yurtları ve ilgi alanları için Gruplar oluşturuyor, bu nedenle Facebook süreci kolaylaştırıyor ve öğrencilerin birbirlerini nasıl bulacağı üzerinde daha fazla kontrol sahibi oluyor. Yine de Facebook, ilginç bir şekilde Kampüs pilot uygulamasına yönelik herhangi bir Instagram entegrasyonu oluşturmadı. Bu da Facebook uygulamasını, merkezi Campus odak noktası ve öğrencilerin akranlarını bulmak istiyorlarsa başvurmaları gereken mutlak bir nokta olarak etkili bir şekilde konumlandırıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER