Teknoloji

Facebook dijital cüzdanı yüzünden dava edildi

facebook calibra current

Facebook geçtiğimiz yaz Libra adlı kripto parasıyla birlikte Calibra adını taşıyan dijital cüzdanını da duyurmuştu. Sosyal medya devinin Calibra için seçtiği logo, şirketin başına iş açmış gibi görünüyor.

Calibra’nın logosu, kendisini yeni nesil bankacılık girişimi olarak tanımlayan Current isimli şirketin logosuna fazlasıyla benziyor. Bu benzerliğe kendi sosyal medya hesaplarında dikkat çeken Current, Facebook aleyhine ticari marka ihlâli iddiasıyla dava açtı.

Current’ın dava dilekçesinde Facebook dışında Calibra’nın, Calibra’ya ait teliflere sahip olan Facebook’a ait bir alt şirketin ve logonun tasarımını yapan Character isimli ajansın adı geçiyor. Tasarım ajansının adının logoda geçmesi kulağa şaşırtıcı gelebilir. Ancak dava dosyasına göre, Current’ın logosu da Calibra tarafından tasarlanmış.

İki logonun ortaya çıkışının arasında ise neredeyse üç yıllık bir dönem var. Current, logosunu kullanmaya 2016’nın ağustos ayında başlamış. Facebok ise Calibra’nın duyurusunu geçtiğimiz haziran ayında gerçekleştirmişti.

Facebook Calibra ve Current logoları gerçekten çok benziyor

Current, konuyla ilgili olarak haziran ayında Twitter hesabında da iğneleyici bir paylaşım yapmıştı. Söz konusu paylaşımda iki logo yan yana görülüyor ve “Sadece tek bir boya kaleminiz kaldığında böyle olur” şeklinde bir mesaj yer alıyor.

Gerçekten de logoların küçük değişiklikler dışında birbirleriyle hemen hemen aynı olduğu söylenebilir. Ancak logoların aynı tasarım ajansının elinden çıkması işleri biraz daha ilginç hâle getiriyor. Mahkemenin bu durumu nasıl değerlendireceğini görmek içinse dava sürecinin başlamasını beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER