Teknoloji

Facebook’un dijital para projesinde önemli değişiklik

Facebook'un dijital para p
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook günün birinde Libra dijital paralarına erişmek için kullanılmasını umduğu dijital cüzdan Calibra’nın adını Novi olarak değiştiriyor. Şirket konuyla ilgili olarak yayınladığı bir blog yazısında, yeni adı bulurken Latincede “yeni” anlamına gelen “novus” ve “yöntem” anlamına gelen “via” kelimelerinden esinlendiğini dile getirdi. Novi Financial, Facebook’un dijital cüzdanını geliştiren iştirakinin yeni adı oldu.

Yeni isim, Facebook’un dijital para planlarında son zamanlarda yaptığı bir dizi değişikliğin sonuncusunu teşkil ediyor. Libra ile ilgili ilk planların duyurulduğu geçen yılın haziran ayından bu yana şirket, idari kuruluşların yoğun baskısıyla karşılaşıyor. Facebook başlangıçta ulusal para birimlerinin bir koleksiyonuna sabitlenmiş tek bir Libra parası olacağını söylese de, artık birleşik Libra para birimine ek olarak bireysel para birimlerine sabitlenmiş birden fazla dijital paraya sahip olmayı planlıyor. Novi’nin web sitesinde, bu para birimleri arasında Amerikan doları, İngiliz sterlini ve avro gibi para birimleri sayılıyor.

Facebook’un dijital cüzdanı yeni isimle birlikte yeni bir logo da kazanıyor. Calibra’nın ilk logosu Current adlı banka girişiminin logosuyla sahip olduğu benzerlikler nedeniyle tartışmalı bir konumda bulunuyordu. Novi’nin logosu eski tasarımı adının stilleştirilmiş bir tasarımıyla değiştiriyor. Libra logosu ise “o” harfinin içine yerleştirilmiş.

Bu değişikliklere rağmen, Facebook Novi ve Libra’nın misyonunun aynı kaldığını, sadece bir mesaj göndermek kadar kolay bir şekilde para göndermeye izin vermek olduğunu söylüyor. Hem bağımsız bir Novi uygulaması hem de WhatsApp ve Messenger mesajlaşma servislerine entegre edilerek kişilere para göndermeye izin verecek bir versiyonu geliştirmek istiyor. Facebook, servise kayıt olmak için devlet onaylı bir kimliğe ihtiyaç olacağını belirtiyor, ancak para transferlerinin herhangi bir gizli ücret olmadan gerçekleşeceğini de taahhüt ediyor. Ayrıca kullanıcılar 7 gün 24 saat sohbet tabanlı müşteri hizmetleri desteğine de erişebilecekler.

Facebook’un Libra dijital para projesinde çalkantılı zamanlar

Facebook’un dijital para planları duyurulduğu zamanlardan bu yana engelli yollardan geçiyor. Projenin duyurusu çevrimiçi finans, e-ticaret ve teknoloji dünyasının önde gelen oyuncularıyla birlikte duyurulmuştu. Ne var ki, geçen yılın ekim ayında Libra Birliği’nin ilk 28 üyesinden bir kısmı idari endişeler nedeniyle birlikte ayrılmıştı. Bu yıl içinde ise Libra Birliği yeni üyeler kazanmıştı.

İsim değişikliğiyle birlikte dijital para biriminin önündeki engeller kalkmayacak. Facebook henüz ne Novi ne de Libra için çıkış tarihi duyurusu yapmadı. Ancak Novi’nin erken aşama versiyonunun Libra ağı faaliyete geçtiğinde çıkacağını kaydetti.

İLGİLİ HABERLER