Teknoloji

Facebook büyüme devrinin sonuna geldi

facebook hizmet türkiye

Facebook için dur durak olmaksızın büyüme döneminin sonu gelmiş gibi görünüyor. Şirket küçülme tehlikesinden çok uzakta olsa da; ABD, Kanada ve Avrupa’daki büyümesine bir nokta koymuş durumda. Hatta Avrupa’da kullanıcı sayısında küçük de olsa bir düşüş de gözlemleniyor.

2018’in üçüncü çeyreğine ait finans raporunu açıklayan şirket, amiral gemisi olan ana sosyal ağının ABD ve Kanada’daki günlük aktif kullanıcı sayısının 185 milyonda kaldığını belirtti. Avrupa’daki günlük aktif kullanıcı sayısı ise 279 milyondan 278 milyona indi. Avrupa’daki durumu AB’nin GDPR adıyla anılan yeni gizlilik yönetmeliğinin bir sonucu olarak nitelemek mümkün görünüyor. Yönetmelik mayıs ayında devreye girer girmez Facebook’a 1 milyon kullanıcı kaybettirmişti.

Uluslararası genişleme sayesinde şirket genel çerçevede büyümesini sürdürüyor. Günlük aktif kullanıcı sayısı bir yıl önce kıyasla yüzde 9 artışla 1.47 milyara çıkarken, aylık aktif kullanıcı sayısı yüzde 10 artışla 2.27 milyara çıktı.

Aktif kullanıcı sayısındaki artışa ve dijital reklam pazarındaki etkileyici büyümeye rağmen, Facebook’un büyüme hızı çeyrekten çeyreğe ve yıldan yıla düşmeye devam ediyor. En çok gelir elde edilen pazarlar olan Kuzey Amerika ve Avrupa’daki büyümenin durması da şirket için tehlike arz ediyor. Kullanıcı kaybı ve yeni kullanıcı kazanılamaması da analistleri endişelendiriyor.

Facebook’tan yapılan açıklamada, reklam gelirinin yüzde 33’lük artışla 13.73 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Wall Street tahminlerinin hemen altında bir reklam geliri duyuran şirketin hisse başına getirdiği 1.76 dolarlık kâr ise beklentilerin üstüne çıktı. Günlük ve aylık kullanıcı sayılarındaki büyüme ise Wall Street’teki öngörülerin altında bir oranda gerçekleşti. Yine de, temmuz ayında Amerikan borsa tarihindeki en büyük düşüşü yaşayan Facebook’un mevcut durum hakkında finans çevrelerini ve basını uyarması nedeniyle sonuçların açıklanmasının ardından şirketin hisseleri yatay bir seyir izledi.

Facebook uygulama ve servis ekosistemi sayesinde kendisini güvende hissedebilir

Facebook için ana uygulama cephesinde işler çok iyi gitmese de, uygulama ve servis ekosistemine yapılan yoğun yatırım şirketin gücünü korumasına yardımcı olacak gibi görünüyor. Şirketten yapılan açıklamada, her ay 2.6 milyardan fazla kişinin Facebook, WhatsApp, Instagram veya Messenger‘ı kullandığı belirtildi. Bu dört servisten en az birinin her gün 2 milyardan fazla kişi tarafından kullanıldığının da altı çizildi.

İLGİLİ HABERLER