EğlenceTeknoloji

Facebook bulut oyunlarını Safari üzerinden iPhone ve iPad’e getiriyor

facebook bulut oyunları iphone ipad
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook geçtiğimiz cuma gününden itibaren, kullanıcıların ana ekranlarına yerel bir uygulama gibi ekleyebilecekleri bir web uygulaması aracılığıyla, yeni çıkan bulut oyun hizmetini iPhone ve iPad’lere getiriyor. Site, Solitaire ve benzeri gibi basit web oyunlarını oynamanıza ve yarış oyunları gibi grafik açısından daha yoğun oyunları internet üzerinden oynamanıza izin verecek.

Ancak Apple’ın kuralları sayesinde, Facebook gibi üçüncü taraf geliştiricilerin uygulama kullanıcılarını Apple’a ait olmayan satın alma mekanizmalarına sahip web sitelerine yönlendirmeleri yasak olduğundan, insanların bu oyun servisini nasıl bulacağı belirsizdir. Aslında bu, yalnızca Facebook ile değil, Apple’ın iOS ödemeleri üzerindeki tutumunu şiddetle protesto eden Epic gibi diğer oyun şirketleri ile de büyük bir sürtüşme noktasını burası teşkil ediyor. Doğrudan buluttan yayınlanan daha gelişmiş oyunların yanı sıra HTML5 tabanlı oyunları da içeren Facebook’un web oyunları kitaplığı, oyun içi satın alımları kabul etmek için sosyal ağın Facebook Pay adlı özel ödeme sistemini kullanıyor.

Facebook’un oyun platformunu web üzerinden iOS’a taşıma kararı, App Store’da gezinmek için kendi bulut oyun hizmetleri için Progresif Web Uygulamaları veya PWA’lar da yayınlayan Amazon ve Microsoft’un yaklaşımını taklit ediyor. Geçen yıl Apple, oyunları iOS için bağımsız bir uygulamaya koyma girişimini engellediğinde ve alternatiflere bakacağını söylediğinde Facebook buna karşı şikayetini yüksek sesle dile getirmişti. Bundan kısa bir süre sonra Apple, kurallarını tek tek uygulama olarak incelenmek üzere App Store’a gönderildikleri sürece bulut tabanlı oyunlara izin verecek şekilde değiştirdi. Ne var ki, bu politika Microsoft ve diğerleri gibi, iOS üzerinde kendi oyun vitrinlerini yayınlamakta istekli olan şirketleri pek tatmin etmedi.

Facebook’un oyundan sorumlu başkan yardımcısı Vivek Sharma, The Verge sitesine yaptığı açıklamada, “Diğerleriyle aynı sonuca vardık: Web uygulamaları şu anda iOS’ta bulut oyunlarını yayınlamak için tek seçenek” dedi. “Birçoğunun belirttiği gibi, Apple’ın App Store’daki bulut oyunlarına ‘izin verme’ politikası, hiçbir şeye izin vermiyor. Apple’ın her bulut oyununun kendi sayfasına sahip olması, incelemeden geçmesi ve arama listelerinde görünmesi, bulut oyununun amacını ortadan kaldırıyor. Bu engeller, oyuncuların yeni oyunlar keşfetmesinin, cihazlar arası oynamasının ve yerel iOS uygulamalarında yüksek kaliteli oyunlara anında erişmesinin, en yeni ve en pahalı cihazları kullanmayanlar için bile engellendiği anlamına geliyor.”

Facebook, oyunlarını hayranların izlemesi için yayınlamak amacıyla çoğunlukla yayıncılara kur yapmaya odaklandığından, oyun alanında henüz önemli bir oyuncu değil. Ancak geçen yıl bir bulut oyunu girişimi satın aldı ve Asphalt 9 gibi bir dizi ücretsiz oyun yayınladı. O zamandan beri hizmetini daha fazla bölgede kullanıma sundu, Assassin’s Creed: Rebellion gibi başka oyunlar ekledi ve ayda 1,5 milyon kişinin bulut oyunlarını oynadığını söyledi.

Facebook en sonunda bulut oyunlarını iOS’a taşımak için bir çözüm bulmuş olsa da, Apple’ın Safari tarayıcısının web oyunlarına getirdiği büyük sınırlamalar var. Varsayılan olarak ses kapalıdır, oyunlar push bildirimleri gönderemez ve grafikler yerel uygulamalardaki kadar güçlü değildir. Ve sonra bir de oyunların keşfedilmesi sorunu var.

Bir Facebook sözcüsü, oyun web sitesi için büyüme planları hakkında yorum yapmayı reddetti, ancak Apple’ın kuralları geliştiricilerin kullanıcıları yerel bir uygulamadan kendi ödeme teknolojisine sahip bir web sitesine gönderemeyeceğini söylüyor. Facebook hizmetinden yararlanan oyunların geliştiricileri kendi pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirebilirler, ancak bu çabalar ana Facebook uygulamasının gönderebileceği trafikle karşılaştırıldığında sönük kalacaktır.

Facebook’un bulut oyunları şu anda ABD’de ve Kanada ile Meksika’nın bazı bölgelerinde kullanılabiliyor. Bulut oyunları yavaş yavaş daha fazla ülkeye getirildiğinden HTML tabanlı oyunlara başka yerlerden erişilebilecektir.

İLGİLİ HABERLER