Teknoloji

Facebook birinci çeyrek sonuçları sayesinde rahat nefes aldı

facebook business suite e-ticaret

facebookFacebook 2018’in ilk çeyreğine ait finans raporunu açıkladı. Güçlü ve olumlu sonuçlar barındıran rapor, başı bir süredir Cambridge Analytica skandalı nedeniyle ciddi biçimde ağrıyan şirket için moral olmuş gibi görünüyor.

Cambridge Analytica skandalı yılın ilk çeyreğinin sonlarında patlak vermişti. Dolayısıyla skandalın sosyal ağ üzerindeki gerçek etkisini görmek için ikinci çeyreğe ait sonuçları beklemek gerekiyor. Ancak açıklanan rakamlar, şirketin bir önceki çeyrekte yaşadığı günlük aktif kullanıcı sayısındaki düşüşü tersine çevirmeyi başardığını gösteriyor. Sosyal ağın 2017’nin son çeyreğinde öncelikli pazarları arasında yer alan ABD ve Kanada’daki günlük aktif kullanıcı sayısı 184 milyona gerilemişti. Bu düşüşte şirketin Haber Kaynağı’nı daha “anlamlı” kılma çalışmalarının ve CEO Mark Zuckerberg’in kasım ayında duyurduğu uzun vadeli “ürünü geliştirme” planının rol oynadığı belirtilmişti.

Sosyal paylaşım sitesi, 2018’in ilk üç aylık döneminde aktif günlük kullanıcı sayısını 49 milyon artırdı. Böylelikle toplam sayı 1.45 milyar kişiye ulaşırken, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 3.5 oranında bir artış sağlanmış oldu. ABD ve Kanada’daki günlük aktif kullanıcı sayısı ise 185 milyona yükseldi. 2017’nin ilk üç aylık döneminde 8 milyar dolar gelir açıklayan şirket, 2018’in ilk çeyreğini ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 50 artışla 12 milyar dolar gelirle tamamladı. Bu sonuçlarla analistlerin beklentilerini aşmayı başaran şirketin hisseleri de finans raporunun duyurulmasıyla birlikte yükselişe geçti.

Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg ve operasyon şefi Sheryl Sandberg, sonuçların açıklanmasıyla eş zamanlı olarak kullanıcı verilerinin gizliliği konusunda güvence verdi. Buna ek olarak; hem Zuckerberg hem de Sandberg, 87 milyon kullanıcıyı etkilediği tahmin edilen Cambridge Analytica skandalının yol açtığı zararları doğruladı.

Birinci çeyreğe ait sonuçların değerlendirildiği toplantıda konuşan Zuckerberg, öncelikli olarak Facebook’un karşılaştığı problemlere değindi. Söz konusu problemler arasında yalan haberler ile veri gizliliği öne çıktı. Zuckerberg, geliştiricilere sundukları imkanların iyilik adına kullanıldığından emin olmak için daha fazla çaba sarfedeceklerini belirtti. Sandberg ise şirket olarak daima reklamların içine gizliliği de eklediklerini dile getirdi. Sandberg, yeni politikalarıyla kullanıcılarına gizlilik ihlâllerine karşı daha iyi koruma sağlayacaklarının altını çizdi.

Facebook için açıklanan sonuçlardaki tek problem ise büyüme hızı gibi görünüyor. Sosyal ağın günlük kullanıcı sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 13 oranında artarak 1.45 milyara yükselirken, aylık kullanıcı sayısı da yine yüzde 13’lük artışla 2.2 milyara çıktı. Ancak sosyal ağın geçtiğimiz yıllarda yıllık bazda yüzde 17-18’lik oranlarda aktif kullanıcı artışı yaşadığını düşününce şirketin hızının biraz kesildiği söylenebilir. Cambridge Analytica skandalının Facebook üzerindeki etkisinin de önümüzdeki çeyrekte daha net biçimde anlaşılması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER