Teknoloji

Facebook bir kez daha ateşle oynuyor

study from facebook

Facebook kullanıcılarının telefonlarından veri çekebilmek için yeni bir pazar araştırması uygulaması yayınladı. Kullanıcılarının hangi uygulamaları yüklediklerini öğrenmeyi isteyen sosyal medya devi, kullanıcıların bu uygulamalarda ne kadar zaman geçirdikleri ve hangi ağlara dahil oldukları konusunda da bilgi sahibi olmayı istiyor. Sosyal ağ, eriştiği bilgiler karşılığında kullanıcılarına açıklanmayan bir meblağ ödemeyi vadediyor.

Facebook’un henüz reşit olmayan gençlerin bilgilerini benzer yollarla satın aldığı bir süre önce ortaya çıkmış ve şirketin bu politikası büyük tepki çekmişti. Kamuoyunun tepkisine rağmen yeni ve gelişmiş bir uygulamayla söz konusu veri toplama yönteminin sürdürülmesi, Facebook’un bir kez daha “ateşle oynadığı” şeklinde yorumlanabilir.

Facebook’un yeni uygulaması “Study from Facebook” ismini taşıyor. Sosyal ağ, bu uygulamayı kullanıcılarına reklamlarla tanıtıyor. Uygulamanın reklamlarına tıklatıldığında kullanıcılar kayıt oluşturma sayfasına yönlendiriliyor. Gerekli yeterliliğe sahip kullanıcılar, uygulamayı Google Play Store üzerinden indirebiliyor. Uygulama henüz App Store’da yayınlanmış değil.

Facebook ateşle oynuyor gibi görünse de, geçmiş hatalarından ders almışa da benziyor. Daha şeffaf olma sözünü veren sosyal ağ, uygulamanın nasıl çalıştığını ve hangi bilgileri topladığını açıkça anlatıyor. Tüm katılımcıların 18 yaşın üstünde olmasının gerektiğini belirten sosyal ağ, katılımcıların diledikleri zaman programdan çıkmasına da izin veriyor. Katılımcılara yapılacak ödemenin miktarı ve yöntemi konusunda ise henüz ortada somut bir bilgi bulunmuyor. Şirket daha önce 20 dolarlık hediye kartlarıyla “araştırma programları”na katılanları ödüllendirmişti.

Facebook’un yeni uygulaması, gözlerin bir kez daha şirketin üstüne çevrilmesine neden olmuşa benziyor. Şirket katılımcıların bilgilerinin güvende ve gizli tutulacağını belirtse de, Study from Facebook uygulamasının sadece Google Play Store’da yayınlanması dikkat çekiyor. Şirketin benzer bir yöntemi kullanan önceki araştırma uygulaması, geçtiğimiz ocak ayında App Store’dan kaldırılmıştı. Sosyal medya devi, benzer bir olayın tekrarlanmaması için bu sefer işleri biraz daha yavaştan alıyor gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER