Manşetler

Facebook büyük gizlilik cezasını ödemek için kenara para ayırmış

facebook business suite e-ticaret

Facebook, 2019’un ilk çeyreğine ait finans raporunu yayınladı. Şirket, açıkladığı kâr ile Wall Street’teki analistlerin beklentisini aşmayı başardı. Sosyal medya devi, ABD’de uzun süredir devam eden gizlilik soruşturmasında federal makamlarla uzlaşmaya varmak için de kenara 3 milyar dolar ayırdı. Finans raporunun yayınlanmasının ardından Facebook’un hisseleri yüzde 10 oranında değer kazandı.

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), geçtiğimiz yıl patlak veren Cambridge Analytica skandalının ardından Facebook’un 87 milyon kullanıcısının bilgilerini uygunsuz olarak paylaştığı iddiasını araştırmaya başlamıştı. Söz konusu araştırma çerçevesinde Facebook’un kullanıcı gizliliğini koruma çerçevesinde 2011’de FTC ile yapılan bir anlaşmayı ihlâl edip etmediğine odaklanılıyor. Sosyal medya devi bu soruşturma sonucunda kendisine kesilecek faturayı karşılamak için kenara 3 milyar dolar koysa da, şirkete kesilecek cezanın 5 milyar doları bulabileceği söyleniyor.

Artık Georgetown Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ders veren eski FTC çalışanı David Vladeck, bahsi geçen meblağların kesinleşmesi durumunda Facebook’un bir federal kurumla yapılan en büyük uzlaşma anlaşmasına imza atmış olacağı belirtildi. Herkesin bu soruşturma sonucunda büyük bir kamu cezası beklediğini söyleyen Vladeck, Facebook’un yatırımcılarının isteği doğrultusunda uzlaşmayı zorlayacağını belirtti.

Kenara ayrılan 3 milyar dolarlık bütçe nedeniyle Facebook’un net geliri 2.43 milyar dolar, hisse başına kazancı ise 0.85 dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu meblağ dışarıda bırakıldığında ise hisse başına kazanç 1.89 dolar oluyor. Bu da geçtiğimiz yılın ilk çeyreğindeki 1.69 dolarlık gelire kıyasla bir artış kaydedildiği anlamına geliyor. Analistler, Facebook’un hisse başına gelirinin 1.63 milyar dolar seviyesinde olmasını bekliyor.

Facebook’un yılın ilk çeyreğindeki toplam geliri ise 15.1 milyar dolar oldu. Bir önceki yıl elde edilen 12 milyar dolarlık çeyrek gelirini aşmayı başaran şirket, bir yandan da analistlerin 15 milyar dolarlık gelir beklentisinin de üstünde bir sonuç elde etti. Açıklanan sonuçların ardından Facebook’un hisseleri yüzde 10 oranında değer kazandı ve 200.50 doları gördü. Skandallarla dolu bir yıla rağmen ayakta kalmayı başaran şirket, ne kadar dayanıklı olduğunu da göstermiş oldu.

Ana Facebook uygulamasının aylık ve günlük kullanıcı sayısı da yılın ilk çeyreğinde yüzde 8 oranında arttı. Aylık kullanıcı sayısı 2.38 milyara, günlük kullanıcı sayısı ise 1.56 milyar dolara ulaştı.

İLGİLİ HABERLER