Manşetler

Facebook “Beğenme” butonu üzerinde çalışıyor

facebook-begenme-buton-160915

İnsanlar yıllardır Facebook “Beğenme” butonu eklemelerini istiyor, Facebook da aynı şekilde yıllardır bunu yapmayacağını söylüyordu. İnsanların Beğen butonunun yanında bir de Beğenmedim butonunu görmek istemeleri doğal bir istek olarak nitelendirilebilir, ancak bunu yapmanın birtakım problemleri de getireceğini kabul etmek gerekiyor. Facebook insanların Beğenme butonunu başka insanları aşağılamak veya onlara saygısızlık etmek için kullanmasını istemiyordu. Belki Facebook için daha da önemlisi, sponsorlu paylaşımda bulunan şirketlerin bu paylaşımlarının kullanıcılar tarafından Beğenilmemesini arz etmiyordu.

Ne var ki, Facebook bu konudaki bakış açısını değiştirmiş gibi görünüyor. Sosyal ağ Beğenmedim veya benzeri bir buton üzerinde çalıştığını ve çok yakında bunun testlerine başlayacağını duyurdu. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, dün gerçekleştirdiği herkese açık bir soru-cevap oturumunda büyük bir Facebook kullanıcı kitlesi için müjdeli sayılabilecek bu haberi verdi.

Zuckerberg insanların yıllar boyunca Beğenme butonunu talep ettiğini, dünün özel bir gün olduğunu, çünkü dün bunun için çalışmakta olduklarını ilk kez açıkladığını, çok yakında da bu butonun testi için dağıtımına başlanacağını kaydetti.

Facebook’un getireceği Beğenme butonuyla ilgili fazla bir detay yok. Ancak Zuckerberg Facebook’un hedefinin empatiyi ortaya koyacak bir araç olacak şekilde bu butonu hayata geçirmeyi hedeflediğini kaydetti. Örneğin bir kişiyi incitecek şekilde Beğenmemek yerine bir arkadaşın paylaştığı üzücü bir anı veya olayı Beğenmemek gibi kullanımların ön plana çıkması amaçlanacak. Anlayacağınız, Mark Zuckerberg bu butonu “Beğenme” olarak adlandırsa da, Facebook “Beğen” butonunun uygun kaçmayacağı durumlar için kullanımı uygun olacak, paylaşım hissini yansıtacak bir buton üzerinde çalışıyor, belki isimlendirme de buna uygun şekilde yapılır.

Zuckerberg, Facebook’un insanların paylaşımlarını yukarı veya aşağı yönde oyladıkları bir foruma dönüşmesini istemediklerini, bunun oluşturmak istedikleri topluluk türü olmadığını kaydetti. Bir kullanıcının kendisi için önemli olan ve buna bağlı olarak paylaştığı bir anın veya haberin başka bir kullanıcı tarafından önemsiz görülüp Beğenmeme şeklinde oy verilmesini istemeyeceğini belirtti. Anlaşılan şu ki, Zuckerberg Facebook’un Reddit benzeri bir yapıya dönüşmesini istemiyor, bu da Facebook’un önünde epey zorlu bir görevin olduğunu gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER