Teknoloji

Facebook bağış toplama aracını yakında kullanıma sunacak

facebook bagisFacebook bağış toplama aracını yakında kullanıma sunmaya hazırlanıyor. Söz konusu araç sayesinde, sosyal paylaşım sitesinin üyeleri kendileri veya başkaları adına bağış kampanyası başlatıp tedavi masrafları, burs ya da doğal afetler sonrası yardım için para toplayabilecek.

Bağış toplama aracı ilk olarak ABD’de kullanıma sunulacak. Bu araçtan 18 yaşın üzerindeki kullanıcılar yararlanabilecek. Araca erişebilenler, bağış kampanyaları için bir sayfa oluşturacak ve kampanyaları hakkında bilgi verecek. Kampanyada toplanması amaçlanan para hedefi de sayfada belirtilecek.

Facebook’un bağış toplamak isteyenlere yardımcı olmak için sunduğu seçenek, kişisel amaçlarla bağış toplamayı mümkün kılan GoFundMe’nin yöntemine fazlasıyla benziyor. Facebook, kampanyaların profillere yerleştirilmesini ve bu sayede daha fazla kişiye ulaşılmasını hedefliyor.

Facebook’tan yapılan açıklamada, ilk etapta sadece altı kategoride bağış kampanyası düzenleneceği belirtildi. Söz konusu kategoriler şu şekilde sıralanıyor: Eğitim masrafları, tedavi masrafları, hayvanların tedavi masrafları, krizler ve doğal afetler sonrasındaki yardım kampanyaları, kişisel acil durumlar ve ölüm ardından ailelere destek.

Sosyal paylaşım sitesi, ileride bu listeye yeni kategorilerin eklenebileceğini belirtti. Mevcut kısıtlamanın ise kampanyaların moderatörler tarafından denetlenmesi gerekliliği nedeniyle uygulandığı ifade edildi.

Facebook bağış aracından para kazanmayı amaçlamıyor

Sosyal paylaşım sitesi, bağış aracı üzerinden kâr etmek gibi bir amacının olmadığının altını çizdi. Ancak bu durum, toplanan tüm paranın bağış kampanyalarına aktarılacağı anlamına gelmiyor. Facebook her bağıştan bağış miktarının yüzde 6.9’u oranında kesinti yapacak. Buna ek olarak, bağış başına kullanıcılardan 0.30 dolar alacak. Bu kesinti ödeme işleme ücreti, bağışçının araştırılması ve sahteciliğe karşı koruma amacıyla kullanılacak.

Facebook onaylanmış hesap sahiplerine canlı yayınlarında onaylanmış yardım kuruluşları için bağış toplama imkanı da sunuyor.

İLGİLİ HABERLER