Teknoloji

Facebook yeni yasa geçerse Avustralya’da haber paylaşımına izin vermeyecek

facebook canli yayin piyasa değeri

Avustralya’daki Facebook kullanıcıları, yakında sosyal ağda haber paylaşma imkanını kaybedebilir. Facebook’tan yapılan açıklamada, Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) tarafından hazırlanan yasa taslağının kabulü durumunda kullanıcıların bu imkandan mahrum kalacağı belirtildi.

Söz konusu yasa taslağı, Facebook’un ve diğer şirketlerin haber kuruluşlarına platformlarında paylaşılan içerikler için para ödemesini gerektiriyor. Haber içeriklerinin belirgin bir gelir kaynağı olmadığını savunan sosyal ağ, yasa tasarısının yayıncılara sağlanan finansal değeri göz ardı ettiğini belirtti.

Facebook’tan daha önce yapılan açıklamalarda, yasanın geçmesi durumunda Avustralyalı kullanıcıların platformda haber içeriği paylaşmasına izin verilmeyebileceğine dair ipuçları gönderilmişti. Sosyal medya devi, son açıklamasıyla bu niyetini açık biçimde ortaya koydu. Bu kararın uluslararası medya kuruluşlarının içeriklerini de kapsaması ve Instagram için de geçerli olması bekleniyor.

Facebook’un açıklamasında Facebook News servisini Avustralya’ya getirme gibi alternatif önerilerinin göz ardı edildiği belirtildi. Şirket, hazırlanan yasa teklifiyle bir şirketin faaliyetlerini sürdürmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Avustralya’daki yasa teklifinden rahatsız olan tek büyük teknoloji şirketi Facebook değil. Google da yasa teklifine karşı çıkıyor. İnternet devi, daha önce yayıncılara ödeme yapmamak için bazı Avrupa ülkelerinde bazı özelliklerini devredışı bırakmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER