Teknoloji

Avustralya’nın ardından Kanada da Facebook’a karşı harekete geçiyor

facebook veri sızıntısı avrupa birliği ürün geliştirme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Avustralya hükümeti, Facebook ve Google’da paylaşılan haber içerikleri için bu şirketlerin yayıncılara ödeme yapmasını zorunlu kılan bir yasa tasarısı hazırlamıştı. Bu tasarı yayıncılar tarafından da desteklenince Facebook, Avustralyalı yayın organlarının haberlerin paylaşımını engellemişti. Buna ek olarak, Avustralyalı medya kuruluşlarının paylaşımları da platformdan çıkarılmıştı. Google ise News Corp ile aralarında Avustralya’nın da bulunduğu gibi ülkeler için bir anlaşma yapmayı seçmişti.

Görünen o ki, başka ülkeler de Avustralya’nın yolundan gidecek. Bunlar arasında harekete ilk olarak Kanada geçeceğe benziyor. Kanada Kültürel Miras Bakanı Steven Guilbeault, Facebook’un Avustralya’da yaptıklarını “büyük sorumsuzluk” olarak tanımladı.

Guilbeault, Kanada’nın da Facebook’un Kanadalı platformların içerikleri için para ödemesini zorunlu hâle getireceklerini belirtti. Önümüzdeki birkaç ay içinde yasa taslağını hazırlamakla sorumlu olan Kanadalı bakan, Facebook’un yanında Google’ın da bu yasaya tabi olacağının altını çizdi.

“Kanada bu savaşın ön saflarındadır” ifadesini kullanan Guilbeault, konuyla ilgili olarak başka ülkelerden bakanlarla da görüştüğünü belirtti. The Globe and Mail gazetesinin haberine göre; Kanadalı bakan Avustralya’nın yanı sıra Almanya, Finlandiya ve Fransa’dan bakanlarla görüş alışverişinde bulundu.

Guilbeault, sözlerini şöyle sürdürdü: “Web devlerinin ne yapmasını istediğimiz konusunda ilk kez bakan düzeyinde temaslarda bulunduk. Medya kuruluşlarına yapılması gereken ödemeler de konuştuğumuz konular arasında yer alıyor. Bu konuda birlikte hareket etmenin büyük fayda sağlayacağına inanıyoruz. Oluşturduğumuz bu koalisyonun katılımcı sayısı yakında 15’e çıkabilir. Buna Facebook’un nasıl bir reaksiyon göstereceğini merak ediyorum. Facebook Avustralya, Almanya, Fransa ve Kanada ile bağlarını mı koparacak? Facebook’un mevcut duruşu bir yerden sonra savunulamaz hâle gelecektir.”

İLGİLİ HABERLER