Teknoloji

Avrupa Birliği Facebook’a 110 milyon avro ceza kesti

facebook whatsapp sifreleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook avrupa birligiFacebook Avrupa Birliği tarafından “WhatsApp satın almasına ilişkin yanlış bilgi verdiği” gerekçesiyle 110 milyon avro cezaya çarptırıldı. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada; sosyal medya şirketinin Facebook ve WhatsApp profillerinin birbirine bağlayamayacağı yönünde güvence verdiği, ancak 2016’dan itibaren WhatsApp’ın Facebook ile bazı kullanıcı verilerini paylaşmaya başladığı belirtildi. Komisyon, bunun 2014’te de mümkün olduğunu, Facebook’un kasıtlı olarak yanlış bilgi verdiğini savundu.

Açıklanan karar, Avrupa Komisyonu’nun satışa yönelik onayını etkilemeyecek. Komisyonun kararı, hâlâ yürütülen diğer veri koruma soruşturmalarına da yansımayacak. Almanya, geçtiğimiz eylül ayında Facebook’un WhatsApp kullanıcılarının verilerini toplamaya son vermesini istemişti. Sosyal paylaşım sitesi, geçtiğimiz kasım ayında da Birleşik Krallık’taki WhatsApp kullanıcılarından veri toplamaya son vermişti. WhatsApp, bu hafta içinde de İtalya tarafından kullanıcı verilerini paylaştığı gerekçesiyle 3 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı. Avrupa Birliği, Facebook ve WhatsApp arasındaki veri paylaşımına ilişkin soruşturmayı geçtiğimiz yılın aralık ayında duyurmuştu.

Kararı değerlendiren Avrupa Birliği komiseri Margrethe Vestager, şu ifadeleri kullandı: “Bugün açıklanan karar, şirketlere AB’nin satın alma kurallarına uymaları yönünde güçlü bir mesaj veriyor. Doğru bilgi sağlama zorunluluğu da bu kurallar arasında yer alıyor. Facebook’a orantılı ve caydırıcı bir ceza kesildi. Avrupa Komisyonu, satın almaların etkisine ilişkin kararları doğru bilgiler ışığında almalıdır.”

Facebook Avrupa Birliği tarafından alınan karara itiraz etmeyecek

Facebook’tan konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu ile yürütülen görüşmelerde iyi niyet çerçevesinde hareket edildiğine dikkat çekildi. 2014’te yapılan hataların kasıtlı olmadığının altını çizen Facebook, hataların satın alma onayına bir etkisinin bulunmadığının Komisyon’un kararıyla da doğrulandığını belirtti.

İLGİLİ HABERLER