Teknoloji

Facebook Aquilla drone için ABD tarafından soruşturma başlatıldı

facebook aquillaFacebook Aquilla adını taşıyan drone’unun ilk test uçuşunu geçtiğimiz haziran ayının sonlarında gerçekleştirmişti. Şirketten yapılan açıklamada, uçuş sırasında yaşanan tek problemin sonlara doğru gözlemlenen “yapısal sıkıntı” olduğu belirtilmişti.

Bu yapısal sıkıntı resmi makamların dikkatinden kaçmadı. ABD Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu (NTSB), söz konusu yapısal sıkıntı için inceleme başlatıldığını açıkladı. Kurul, yaşanan problemin bir kaza olarak nitelenecek kadar önemli olduğunu belirtti. Söz konusu sıkıntının tam anlamıyla hangi koşullarda gerçekleştiği bilinmezken, problemin ardından iniş sahasında bir hasar olmadığı ifade edildi.

Facebook ise Bloomberg’e gönderdiği açıklamada test uçuşundan duyulan memnuniyete dikkat çekti. Şirket, testte temel aerodinamikten kontrollere kadar pek çok şeyin değerlendirildiğini belirtti. Sosyal paylaşım sitesi, test uçuşunda “büyük ve beklenmedik” bir problemle karşılaşılmadığının altını çizdi.

Facebook Aquilla drone’unda yaşanan “yapısal sıkıntı” pek ciddi gibi görünmese de, resmi makamların işin içine dahil olması bazı şüpheleri beraberinde getiriyor. NTSB’nin tedbirli olmak adına bir soruşturma başlatmış olması da muhtemel görünse de, sorunun lanse edildiğinden daha büyük olması da ihtimaller içinde yer alıyor.

Facebook Aquilla ile ücra bölgelere internet erişimi götürmeyi amaçlıyor

Facebook Aquilla ile ücra bölgelere ücretsiz internet erişimi götürmeyi planlıyor. Ancak NTSB soruşturmasının da bu süreci yavaşlatan etkenlerden biri olması muhtemel görünüyor. Facebook, SpaceX’in patlayan Falcon 9 roketiyle birlikte proje kapsamında kullanacağı uydulardan birini de kaybetmişti.

İLGİLİ HABERLER