Teknoloji

Facebook Apple ve Samsung gibi şirketlere veri erişim izni vermiş

facebook portal android teror

facebook appleCambridge Analytica skandalının patlak vermesinin ardından Facebook’un veri gizliliği ve güvenliği konusundaki tüm uygulamaları tabir-i caizse didik didik ediliyor. Yapılan incelemeler sonucunda ortaya ilginç bilgiler çıkıyor. The New York Times’ta yer alan habere göre; Facebook Apple, Samsung, Microsoft, Amazon ve BlackBerry’nin de aralarında bulunduğu en az 60 cihaz üreticisiyle üyelerinin kişisel bilgilerini paylaşmış.

Facebook’un bilgi paylaşımına bundan yaklaşık 10 yıl önce başladığı söyleniyor. Bu sayede cihaz üreticilerinin Facebook’un popüler özelliklerinin mobil versiyonlara gelişi için yolu açtığı belirtiliyor.

Facebook 2011’de ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ile bir rıza sözleşmesi yapmıştı. Söz konusu sözleşme, sosyal ağın kullanıcı verilerini kullanıcı onayı olmadan paylaşmasına engel getirmişti. Dolayısıyla ortada Cambridge Analytica skandalından bağımsız bir ihlâl olduğunu söylemek gerekiyor. The New York Times’ın haberine göre, üreticiler Facebook’tan aldıkları izin sayesinde hem kullanıcıların hem de arkadaşlarının verilerine erişebildi.

Facebook’un başkan yardımcısı Ime Archibong ise cihaz üreticileriyle yapılan ortaklıklar sayesinde üreticilerin ürünlerini kullananlara özel Facebook deneyimleri sunabildiğini belirtti. Facebook ile işbirliği yapan üreticilerin ilişki durumu, dini inanç, siyasi görüş, yakındaki etkinlikler gibi bilgilere erişebildiği ifade edildi.

Facebook Apple ve diğer şirketlerle veri paylaşımını 2015’te durdurduğunu açıklasa da, ortaya çıkan durumun şirketin başını biraz daha artırması muhtemel görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER