Teknoloji

Facebook Android uygulamasının performans artışını Afrika seyahatine borçlu

Facebook Android uygulamasının performans artışını Afrika seyahatine borçlu

facebook-logo-220614

Facebook geçtiğimiz günlerde Android cihazları için uygulamasını güncellemiş, hız anlamında önemli ilerlemeler kaydetmişti. Bu uygulamanın vadettiği hız artışını sunmasında şirket çalışanlarının Afrika’ya yaptığı yolculuğun büyük katkısı bulunuyormuş. Facebook mühendisleri bu kıtanın ülkelerinde varolan internet hızlarını kullanan giriş seviyesi telefonlarda uygulamanın ne kadar yavaş çalıştığını farkedip gereken adımları atmışlar.

Sosyal ağın mühendislerinden biri olan Alex Saurov’un kaleme aldığı blog yazısında, ekibin Afrika’da birkaç adet giriş seviyesi Android telefon satın alarak uygulamayı test ettiğini; testler sonucunda uygulamanın defalarca çökmekle kalmayıp çok da yavaş yüklendiğini dile getirdi. Daha da kötüsü, uygulamayı kullanmaya çalıştıkları 40 dakikalık süre içinde bir aya bedel veri planını da harcamış oldular. Bu testin sonucunda dünya çapında daha fazla kullanıcıya erişmek için Android uygulamasını baştan aşağı yenilemenin gerektiğine karar verildi.

Mühendisler uygulamanın tek çekirdekli cihazlarda daha hızlı yüklenmesi için çeşitli oynamalar yaptı, böylelikle uygulama başlatıldığında her şey bir seferde yüklenmiyor, önbelleklenen Haber Kaynağı girişleri daha erken yükleniyor. Daha sonra JPEG ve PNG’lerden kurtulmaya ve Google’ın WebP formatıyla Facebook görüntülerinin iletimine karar verildi.

Uygulama artık sadece cihazın ekran boyutuna uygun çözünürlük ve boyutlarda görüntüleri yüklüyor. Yüksek çözünürlüklü fotoğraflar otomatik olarak indirilmiyor. Bunun gerçekleştirilmesi için görüntünün üstüne tıklanması gerekiyor.

Son olarak Facebook uygulamasının boyutunu da yüzde 65 oranında azalttı. Böylelikle düşük RAM boyutlarına ve kısıtlı depolama kapasitelerine sahip telefon ve tabletlerde daha iyi çalışması umuluyor.

İLGİLİ HABERLER