Teknoloji

Facebook ABD’de haber içeriklerinin paylaşımını engelleyebilir

facebook abd
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook ABD’de haber gösterimini engelleyebileceğini açıkladı. Söz konusu açıklama, Meta’nın siyasi iletişim sorumlusu Andy Stone tarafından yapıldı. Çevrimiçi platformların haber içeriklerinin gösterimi konusunda yayıncılarla görüşmesini ve onlara para ödemesini gerektiren bir yasa tasarısının yakında ABD Kongresi’ne gelmesi bekleniyor. Stone, bu tasarının kabulü durumunda ABD’de haber gösterimini durdurabileceklerini belirtti.

Sosyal medya devi bu tehdidi daha önce başka ülkelerde de yapmıştı. Şirket benzer yasaların teklif edildiği Kanada ve Avustralya’da da haber gösterimini durdurabileceğini açıklamıştı.

ABD’de Kongre’ye gelecek olan tasarı Gazetecilik Rekabet ve Koruma Yasası (JCPA) adını taşıyor. Bu yasa yayıncılara Facebook ve Google gibi platformlarla içerik dağıtımı konusunda müzakere etme imkanını sağlıyor. Yayıncılara büyük teknoloji şirketlerine karşı avantaj kazandırmayı ve içeriklerinden gelir elde etme fırsatını vadeden yasanın benzerlerine Facebook tarafından başka ülkelerde şiddetle karşı çıkılmıştı.

Andy Stone’un konuyla ilgili paylaşımında şu ifadeler yer alıyor: “Eğer Kongre bu üzerinde iyi düşünülmemiş yasa tasarısını onaylarsa devlet tarafından zorunlu tutulmuş müzakerelere girmektense platformumuzdan haberleri kaldıracağız. Bu yasa tasarısı bizim artran trafik ve aboneliklerle haber kuruluşlarına sağladığımımız değeri göz ardı ediyor. Yasa tasarısı yayıncıların içeriklerini bizim platformlarımıza kendi istekleriyle, ekstra değeri bilindiği için eklendiğini dikate almıyor.”

Facebook ABD’de sıkı bir kavganın içine girebilir

Facebook ABD’de haber gösterimini sonlandırma tehdidini savursa da, şirketin aradığı karşılığı bulması çok kolay olmayacak gibi görünüyor. Gazetecilik Rekabet ve Koruma Yasası’nın destekçi kitlesi de oldukça geniş. İki zıt görüşün mücadelesinin ABD Kongresi’ne nasıl yansıyacağını görmek için beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER