Eğlence

Facebook 360 derece fotoğrafları desteklemeye başlıyor

facebook surround 360

facebook 360 dereceFacebook önümüzdeki haftalara kullanıcılara mobil ve web üzerinden 360 derece fotoğraflar yükleme ve görüntüleme imkanı sunacağını açıkladı. Bu işlev 360 derece videolarda olana benzer şekilde çalışacak, böylelike kullanıcılar masaüstü bilgisayarlarında fare imlecini istedikleri yöne doğru sürükleyerek ya da akıllı telefonlarını sanki bir fotoğraf çekecekmiş gibi istedikleri noktaya doğru doğrultarak bir ortamda gezinme fırsatı bulacaklar.

Bu yeni işlev Facebook’un kullanıcılara uzaktaki yerleri keşfettirmeye yönelik büyük misyonunun bir parçası olma özelliğini taşıyor. Bu işlevin Facebook’un sahibi olduğu Oculus VR’ın Gear VR ve Rift aygıtlarıyla elde edilen canlı aksiyon fotoğraf ve video deneyimini daha da artırmakla yakından ilgili olduğunu da belirtmek gerekiyor. Her iki cihaz da sosyal ağı üzerinden paylaşılan fotoğrafları ve videoları gösterebiliyor.

360 derece video geçen yılın eylül ayından beri Facebook üzerinde sunulmakla birlikte, kullanıcılar ve içerik üreticileri yeni formatı yavaş yavaş kucaklamaya başlıyor. Şimdi Facebook platformunu fotoğraflar için de daha kullanışlı hâle getiriyor. Böylelikle pahalı bir video ekipmanı yerine akıllı telefonla çekilen 360 derece fotoğrafları başkalarıyla kolaylıkla paylaşmak mümkün olabilir. Sonuç olarak hem profesyonel seviyede hem de normal kullanıcılar tarafından çekilmiş 360 derece içeriklerde artış görebiliriz. Güncelleme kullanıcılara akıllı telefon kameralarıyla çekilmiş panorama fotoğrafları veya üçüncü taraf uygulamalarla oluşturulmuş 360 derece fotoğraf kürelerini ve ayrıca özel 360 derece çekim ekipmanlarıyla elde edilen fotoğrafları yüklemelerine izin verecek.

Facebook kullanıcıların mümkün olduğu kadar çok fotoğraf ve video oluşturmasını istiyor. Bunun için kendisi bile bir kamera sistemi geliştirdi. Şirket F8 geliştiriciler konferansında Facebook Surround 360 olarak adlandırdığı, 17 kameralık referans tasarımını göstermişti. Şirket üçüncü taraf üreticilerin bu tasarıma ait taslakları kullanarak kendi 360 derece kameralarını geliştirmelerini istiyor. Ne de olsa, daha fazla fotoğraf ve video Facebook’ta paylaşıldıkça, insanlar sosyal ağ üzerinde daha fazla zaman geçirecek.

İLGİLİ HABERLER