Teknoloji

Facebook 2012 dördüncü çeyrek finans raporunu paylaştı, mobil masaüstünü geride bıraktı

Facebook geçen yılın mayıs ayında borsaya açıldıktan sonra hisseleri biraz hızlı şekilde geriledi ve yatırımcılar hayal kırıklığına uğradı. Ancak sosyal ağ devinin borsada yavaş yavaş toparlandığını söyleyebiliriz. Tabii ki, hisse senetleri henüz borsaya giriş fiyatı olan 38 dolara ulaşmadı, ancak son altı ayda yüzde 30’dan fazla bir artış gerçekleşti. Özellikle geçen çeyrekte tahminleri geride bırakan şirket kullanıcıları web üzerinden bağlayacak yeni yollara odaklanmaya ve büyümeye devam ediyor.

facebook-logo-16052012

Facebook’un dördüncü çeyrek rakamları da açıklandı ve şirketin Wall Street tarafından belirlenen tahminlerin üzerinde bir performans gösterdiği ortaya çıktı. 1.585 milyar dolar gelir açıklayan sosyal ağ devi hisse başına 17 sent kâr elde etmiş oldu. Böylelikle Wall Street’in 1.53 milyar dolar gelir ve hisse senedi başına 15 sentlik kâr tahmininin üstüne çıkılmış oldu. Ayrıca şirket 1.585 milyar dolar gelirle 2011’in dördüncü çeyreğine göre yüzde 40’lık bir artış kaydetmiş oldu. Mobil ortamdan elde edilen gelirler ise 2012’nin dördüncü çeyreğindeki tüm reklam gelirlerinin yüzde 23’ünü oluşturdu. 2012’nin üçüncü çeyreğinde mobil gelirlerin genele oranı yüzde 14’tü. Bu da Facebook’un mobil taraftan gelir bakımından önemli ilerlemeler kaydettiğini gösteriyor.

Facebook kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, konuyla ilgili olarak yayınlanan basın açıklamasında 2012 yılında bir milyardan fazla kişiyi birbirine bağladıkları ve bir mobil şirketi hâline geldiklerini kaydetti. 2013’e iyi bir momentumla girdiklerini, daha güçlü ve değerli bir şirket hâline gelmek ve misyonlarını başarmak için yatırımı sürdüreceklerini de vurguladı.

Facebook mobil ortamda kullanımla ilgili bazı rakamları da paylaştı. Günlük aktif mobil kullanıcı sayısı ilk kez 2012’nin son çeyreğinde web üzerinden servisi kullanan günlük aktif kullanıcı sayısını geride bıraktı. Aralık ayı itibariyle toplam günlük aktif kullanıcı sayısı 618 milyona ulaşırken yıldan yıla yüzde 28’lik artış kaydedilmiş oldu. Aylık aktif kullanıcı sayısı da 1.06 milyara erişti, bu kalemde de bir yıl öncesine göre yüzde 25’lik artış kaydedilmiş oldu. Mobil ise 680 milyonluk payla geçen yıla göre yüzde 57’lik bir artış gösterdi.

İlgili >> Facebook

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER