Teknoloji

Face ID Aile Paylaşımı’nın yönetiminde kolaylık sağlamıyor

iphone x face id

face idApple, Aile Paylaşımı özelliğiyle birden fazla kişinin iOS ve Mac cihazlara sahip olduğu ailelerde uygulama ve içerik alımlarının tek bir elden yönetilmesini sağlıyor. Bunun özellikle küçük çocukları bulunan aileler için bir hayli yararlı olduğu söylenebilir. Aile Paylaşımı kapsamında alt hesaplar, yönetici hesaplardan uygulama veya içerik almak için talepte bulunabiliyor. Yönetici hesabın sahibi, daha önce bu talebi değerlendirdikten sonra parmağını Touch ID’ye dokundurarak onaylayabiliyordu. Ancak Apple’ın yeni amiral gemisi iPhone X’un güvenlik çözümü Face ID böyle bir kolaylık sunmuyor.

Bu durum, iPhone X sahiplerinin çocuklarından gelen uygulama ve içerik indirme taleplerini kabul edemeyeceği anlamına gelmiyor. Aile Paylaşımı’nın yöneticisi olanlar, yine gelen talepleri kabul etme veya geri çevirme yetkisine sahip. Ancak Face ID ile talepleri onaylamak mümkün olmadığı için yöneticilerin gelen talepleri Apple ID şifrelerini yazarak kabul etmesi gerekiyor. Bunun şifresi uzun kullanıcılar için zahmetli bir iş olduğu söylenebilir.

Apple’ın şifre yazımını zorunlu hâle getirmesi, yeni güvenlik sisteminin doğal bir sonucu olarak tanımlanabilir. Her insanın parmak izi kendisine özgü ve taklidi imkânsız. İnsan yüzü için de aynı durum geçerli olsa da, anne veya babasına fazlasıyla benzeyen çocukların yüz tanıma sistemini kandırabilmesi, daima ihtimal dahilinde yer alıyor. Face ID ikizleri bile ayırt edebilen bir sistem olarak tanıtılsa da, bir çocuğun Face ID ile annesine ait iPhone X’un kilidini açabilmesi gibi durumlara rastlanmıştı. Dolayısıyla Apple’ın işini şansa bırakmama isteğine pek şaşırmamak gerekiyor.

Apple Face ID ile Aile Paylaşımı’nın yönetimi konusunda bilgi vermedi

Apple’dan şimdilik konuya ilişkin resmi bir açıklama gelmiş değil. Face ID teknolojisine büyük önem veren Cupertino merkezli şirketin yakında bu durumu açıklığa kavuşturması sürpriz olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER