Teknoloji

Eyfel Kulesi büyüklüğünde asteroid Dünya’ya yaklaşıyor

4660 nereus eyfel kulesi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

NASA’dan verilen bilgiye göre, Eyfel Kulesi büyüklüğünde bir asteroid Dünya’ya yaklaşıyor. Ancak paniğe kapılmayı gerektiren bir durum söz konusu değil. NASA’nın asteroid takip sistemi, bu gök cisminin 11 Aralık’ta Dünya’nın 3.86 milyon kilometre yakınından geçeceğini belirtti.

330 metre genişliğindeki asteroid “4660 Nereus” adıyla anılıyor. Herhangi bir tehdit oluşturması beklenmeyen asteroid, önümüzdeki on yıllarda 12 kez daha Dünya’nın yakınından geçecek.

Yumurta şeklindeki asteroidin Dünya’yla en yakın temasının 14 Şubat 2060’ta gerçekleşmesi öngörülüyor. Bu tarihte 4660 Nereus, Dünya’nın 1.2 milyon kilometre yakınından geçecek. Karşılaştırma yapmak gerekirse Dünya ve Ay arasındaki mesafe 384 bin 633 kilometre. Kısacası 2060’taki temas da çok yakın olmayacak.

4660 Nereus 1982’de keşfedilmişti. Yörüngesi Dünya’ya yakın olan asteroid, bir uzay aracıyla gidilecek mesafede olması nedeniyle bilim insanlarının dikkatini çekiyor. Ancak hâlihazırda bu asteroidin daha yakından keşfi için somut bir plan bulunmuyor.

Hem NASA’nın hem de Japon uzay ajansı JAXA, 4660 Nereus’u keşif seçeneklerini değerlendirseler de, sonunda kararlarını başka gök cisimlerinden yana kullanmıştı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin açıkladığı keşif planlarında da 4660 Nereus’a yer verilmiş değil.

Eyfel Kulesi büyüklüğündeki 4660 Nereus, Dünya’nın yakınından geçen ilk asteroid değil. Mart ayında da ABD’deki meşhur Golden Gate Köprüsü’nün büyüklüğündeki bir gök cismi Dünya’nın 2 milyon kilometre yakınından geçmişti. NASA, Dünya’ya 7.48 milyon kilometre yaklaşan ve çapı 152.4 metreden büyük olan her gök cismini “potansiyel tehlikeli” olarak değerlendiriyor.

İLGİLİ HABERLER