Teknoloji

ExoMars görevinde ikinci aşama 2020’de başlayacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

exomarsAvrupa Birliği ve Rusya’nın ortaklaşa yürüttüğü ExoMars görevinin ilk aşaması, geçtiğimiz mart ayında başlamıştı. Programın ikinci aşamasının başlangıcı ise alınan ortak karar sonucunda ertelendi. Daha öncesinde gezegen yüzeyinde 2 metreye kadar kazı yapabilme yeteneğine sahip aracı 2018’de kızıl gezegene göndermeyi planlayan AB ve Rusya, bu yolculuğu 2020’ye erteledi.

BBC’nin haberine göre, Roscosmos mühendislerinin uzay aracının iniş mekanizmasının tasarımında yaşadığı zorluklar bu durumda etkili oldu. Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) bağlı mühendisilerin de ExoMars görevinin ikinci aşamasında ihtiyaç duyulan bileşen ve araçların tedariğinde sıkıntı yaşadığı belirtildi.

ESA tarafından yapılan açıklamada, mevcut durumun değerlendirildiği ve hem Avrupa hem de Rusya kanadındaki endüstriyel faaliyetlerdeki gecikmelerin dikkate alınarak kalkışın 2020’ye çekilmesinin en uygun çözüm olduğu sonucuna varıldığı belirtildi.

ExoMars projesi, bütçesi iyi yapılandırılmadığı için ilk günden bu yana sıkıntılarla ilerliyor. Proje için ilk etapta NASA ile işbirliği arayan ESA, önceliklerin farklı olması gerekçesiyle yollarını ayırmış ve Rusya’nın resmi uzay ajansı Roscosmos ile birlikte hareket etmeye başlamıştı.

İLGİLİ HABERLER